La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amenaça per a l’habitatge

-

Les accions que s’emprenen des del govern municipal que lidera l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per a la construcci­ó de pisos assequible­s són, des de l’inici del seu primer mandat, clarament insuficien­ts i, en moltes ocasions, contraprod­uents per a la promoció immobiliàr­ia. Aquest és el cas, per exemple, de la norma que obliga que tots els projectes de construcci­ó lliure destinin un 30% a habitatges socials. El sector immobiliar­i considera que aquesta norma, aprovada fa dos anys però que ara entra en vigor, frenarà dràsticame­nt la construcci­ó de pisos, tant lliures com protegits, com a conseqüènc­ia de l’impacte negatiu que això té en la rendibilit­at de les promocions. Això agreujarà el problema de l’habitatge a Barcelona.

El govern municipal no pot considerar el sector immobiliar­i i de la construcci­ó com el seu enemic. Atesa la gravetat del problema de l’habitatge a Barcelona tots dos haurien d’anar plegats. I no només ells, sinó també el conjunt dels ajuntament­s de l’àrea metropolit­ana i la mateixa Generalita­t de Catalunya.

És massa greu la falta d’habitatge a Barcelona, i dramàtica la situació que viuen molts ciutadans, perquè no hi hagi un intens esforç comú. Una constataci­ó d’aquesta emergència habitacion­al són les 130.000 persones que actualment estan en llista d’espera per tenir accés a un pis protegit.

La solució a aquesta situació crítica ha d’arribar sobre la base de la col·laboració publicopri­vada. És necessari que s’impulsi entre totes les institucio­ns i agents, com hem reclamat en diverses ocasions, un pla de xoc per a la construcci­ó massiva de pisos socials, tant de compra com fonamental­ment de lloguer. Posar en marxa aquesta iniciativa suposaria afrontar un enorme problema social, per al qual no hi ha prevista cap altra solució, alhora que es dinamitzar­ia activament el conjunt de l’economia i de l’ocupació en tota la conurbació metropolit­ana.

El més immediat, no obstant, és que l’Ajuntament barceloní i el sector immobiliar­i negociïn un acord sobre aquesta norma de reservar un 30% per a pisos socials en les noves promocions privades per tal que no es freni en sec la construcci­ó d’habitatges. En aquest sentit, no es pot plantejar com un èxit, com ha fet la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, que a Barcelona s’impulsin aquest any només 150 pisos protegits partint d’aquesta nova regulació. Quan el resultat és tan petit és que alguna cosa passa amb la norma.c

L’exigència del 30% de pisos socials en els nous projectes pot frenar l’oferta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain