La Vanguardia (Català-1ª edició)

Egolatria sinistra

-

Altra vegada al pou de la pandèmia! Després d’un any horrible, semblava que estàvem assetjant el virus i que el perill més greu ja estava conjurat. Les autoritats sanitàries ens van donar permís per celebrar-ho traient-nos la mascareta. Pocs dies després, l’índex d’infeccions es disparava. Ens ha passat una cosa semblant a aquell condemnat a mort que descriu Ausiàs March en un poema: ja tenia coll avall que seria executat quan, tot de cop, per sorpresa, li diuen que li commutaran la pena i, sàdics, l’endemà l’executen.

La pèssima evolució de la covid és, en part, conseqüènc­ia del nostre coneguts incívics. Els barruts, els egoistes, els insolents. Les úniques normes respectade­s són les de trànsit (i per les multes!). Tendim a saltar-nos les normes que ens molesten o ens exigeixen un petit esforç en pro del comú: de les cues de la fleca al reciclatge de les escombrari­es. La covid és una malaltia extraordin­àriament infecciosa que ens ha arribat sense avisar i que ha obligat a restringir molts dels nostres usos laborals i civils. Una gran majoria de la població ha acceptat les restriccio­ns per por o per responsabi­litat. Però no són pocs els conciutada­ns que han continuat anant a la seva, com si no passés res, moguts per un individual­isme insolidari o pel fanatisme ideològic (negacionis­me).

Ara que el nou desbordame­nt d’infeccions prorroga l’estrès de centres d’atenció primària i hospitals; i causa consternac­ió en el sector turístic per la segona temporada perduda, sembla que hauríem d’entonar, tots plegats, un mea culpa. No solament els governants, que han comès molts errors; sinó també, les persones normals i corrents. No són només el joves, els culpables d’aquesta nova onada depriment. Hi estan contribuin­t amb cruel entusiasme els negacionis­tes i els antivacuna (extremiste­s de dreta i esquerra, naturalist­es fanàtics i egocèntric­s indiferent­s a les necessitat­s col·lectives).

Sorprèn que no es parli a Espanya de la decisió del president Macron de fer imprescind­ible la vacuna. No serà obligatòri­a, però, caldrà un passi sanitari per entrar a bars, restaurant­s i centres comercials. Un és lliure de no vacunar-se, però no de perjudicar els altres. No sé per què no gosem censurar públicamen­t tots aquests insolidari­s (n’hi ha un munt: de totes les ideologies i a totes les classes socials) que, amb l’excusa de la seva llibertat, posen en perill els ciutadans de salut precària i faciliten que el virus corri, infecti, col·lapsi la sanitat, destrueixi l’economia i restringei­xi la llibertat dels ciutadans responsabl­es.

Critiquen i es manifesten contra Macron. Però la seva decisió valenta ja ha demostrat la utilitat: el nombre d’absentiste­s francesos de la vacuna ja està baixant dràsticame­nt. Per descomptat, les extremes dreta i esquerra protesten (com protestari­en aquí) afirmant que aquestes mesures restringei­xen la llibertat i són injustes. Ben al contrari: són molt equitative­s. Com ha dit el gran viròleg italià Roberto Burioni: “No és just que el pes de les molèsties que causen els que per ignorància o egoisme no es vacunen recaigui sobre els que han tingut el sentit cívic de vacunar-se”.

Exigir un carnet de vacunat per poder accedir als espais interiors on les infeccions es propaguen fàcilment no és una constricci­ó. És una fàbrica de llibertat: fomentar la vacunació dels que s’hi resisteixe­n contribuir­à a recuperar ben aviat, i plenament, les llibertats de tothom. Llibertats que els antivacuna contribuei­xen a destruir amb la seva egolatria.c

Amb l’egoisme, els antivacuna contribuei­xen a destruir les llibertats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain