La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vida i mort en bicicleta

- Núria Escur

La vida i mort d’una bicicleta com a metàfora de nosaltres mateixos. Això és el que va saber explicar la italiana Inès Cagnati en un dels seus llibres. De família d’immigrants italians, filla d’agricultor­s, va créixer al sud-oest de França i la seva infantesa en un entorn rural la va marcar.

El que et passi pel cap anant amb bicicleta sense fre, travessant camps de gira-sols un estiu que fustiga, quan el vent bufeteja però t’és igual, fins i tot t’agrada, no ho oblidaràs fàcilment.

Amb els canvis de poltrona, em preocupa el futur de la paradeta més surrealist­a que, fins ara, hi ha hagut. Penjant del Ministeri de Transport de José Luis Ábalos el nyap es deia així: “Oficina Espanyola de la Bicicleta”.

En sabíem poc (o molt alguns), però la meva ment selectiva va retenir només el sou del director de l’esmentada oficina que seria, més o menys, com el del xiringuito de Toni Cantó amb l’Oficina del Español: 75.000 euros anuals. Pagats, per descomptat, per tots els espanyolet­s. “Españolito que vienes / al mundo te guarde

Dios / Una de las dos Españas / ha de helarte el corazón”, així continuem?

Creada per fer-nos entendre que sense bicicleta no hi ha vida sostenible, la lluent oficina semblava la prioritat principal del personal. No caprici, necessitat. Fins i tot des del Congrés dels Diputats es va pressionar l’Executiu, encara que del nombre d’endollats i amiguets que acolliria no se’n va dir res.

De moment i en directe, sense bicicleta no hi ha estiu.

Recupero ara l’acabada de publicar El día de asueto (Errata Naturae) de Cagnati, una delícia que resumeix les peripècies i temors de la Galla, que no encaixa en el món civilitzat de les seves companyes. Sent el desig de tornar a casa per veure la seva mare i puja a la vella bicicleta: només trenta-cinc quilòmetre­s la separen de la granja.

I rellegeixo: “Plorar era tan estúpid que em van venir ganes de riure”.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain