La Vanguardia (Català-1ª edició)

CARTES DELS LECTORS

-

Podeu enviar les vostres cartes a cartes@lavanguard­ia.cat. La Vanguardia agraeix les aportacion­s dels lectors i tria per publicar aquells textos que no superin els mil caràcters. Les cartes han d’anar firmades amb nom i cognoms i hi ha de constar el DNI o el passaport,

On és la ministra?

Hem escoltat les estremidor­es declaracio­ns de Naia Zuriarrain a l’Audiència Nacional, on explica les tortures i abusos sexuals a què va ser sotmesa per la Guàrdia Civil. Els fets correspone­n a un cas instruït per l’abans jutge Fernando Grande-Marlaska. El que per a alguns és un rumor malintenci­onat, al Tribunal d’Estrasburg de Drets Human són fets provats: en onze ocasions ha condemnat Espanya per tortures, i en sis d’aquestes ocasions el jutge instructor es deia, casualment, Grande-Marlaska. És sorprenent que la ministra d’Igualtat no escrigui ara a la Fiscalia perquè ho investigui. Sorprèn que no escrigui tampoc a la Benemérita. O al ministre de l’Interior. Ni tan sols als advocats de l’Estat.

Amb un influencer brètol és molt valenta, però quan l’enemic seu al Consell de Ministres, els principis o potser la connexió wifi li fallen. Totes les dones són iguals davant la llei, però algunes, segons qui perpetri els abusos, són menys iguals que d’altres.

Jordi Zabala Sánchez

Rubí

L’estiu de la marmota

Molts tenim una sensació de déjà-vu respecte a l’estiu passat. És arribar a l’inici de l’estiu, el pont de Sant Joan, el final de curs, activitats programade­s... i creure ingènuamen­t o, millor, irresponsa­blement que el canvi de rutina amb les vacances ja encetades també pot modificar la nostra prevenció davant la pandèmia.

La vacunació ha fet la sensació falsa de seguretat, perquè no tothom està vacunat, i les dades no han tingut en compte la variant més contagiosa. S’ha comès el mateix error de l’estiu passat, però amb conseqüènc­ies diferents i pitjors per l’evolució del virus.

Som nosaltres els qui hauríem d’evoluciona­r, tot fixant-nos en la realitat de la pandèmia i no pas en les simples dates del calendari. Eulàlia Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí

Manguerazo­s

Parece que el Ayuntamien­to ha decidido dispersar los botellones a manguerazo­s, perfecto. Espero que cuando a los violentos se les ocurra quemar contenedor­es y destrozar el mobiliario de Barcelona, el Ayuntamien­to lo use y así nos evite el horror vivido y que muchos no hemos olvidado.

Marita Basté Moreno Suscriptor­a Barcelona

‘Museu en perill!’

Terminada la Guerra Civil, el franquismo organizó exposicion­es mostrando las mutilacion­es de las obras de arte durante la contienda, para señalar a los republican­os como bárbaros y l’adreça i el telèfon. No es publicaran escrits firmats amb pseudònim o inicials. La Vanguardia es reserva el dret de resumir-ne o extractar-ne el contingut i de publicar els que consideri oportuns. No es mantindrà correspond­ència ni s’atendran visites o trucades sobre originals no publicats. ellos autoprocla­marse salvadores de la cultura. La realidad es que el mayor destrozo lo causaron las turbas anarquista­s ensañadas con las obras religiosas. Ambos bandos salvaguard­aron el patrimonio de los bombardeos y saqueos en depósitos repartidos por toda nuestra geografía.

Hubo tráfico ilegal de obras de arte, participar­on unos y otros. Es tiempo ya de contar nuestra historia sin pasarla por el rasero de los buenos y los malos, sin miedos o complejos políticos. El MNAC presenta la exposición Museu en perill! y en sus textos no solo tienen reparo en utilizar la palabra anarquista sino que se las ingenian para que el lector interprete que fueron los fascistas los responsabl­es de semejante catástrofe. Menos mal que distintos medios aún hacen gala de una cierta la libertad de expresión y hablan de milicianos o anarquista­s como causantes de tan lamentable destrucció­n.

Por cierto, de la restitució­n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain