La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta per l’elevat nombre de casos de covid persistent en adults joves

Metges de Suïssa observen que el problema afecta un 19% dels més joves de 40 anys

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Un 19% dels adults més joves de 40 anys que han tingut el coronaviru­s continuen sense trobar-se bé entre sis i vuit mesos després de la infecció, segons un estudi de la Universita­t de Zuric (Suïssa) publicat a la revista Plos One. El seu símptoma més comú és el cansament, seguit per la dificultat per respirar.

L’estudi es basa en una mostra de 431 persones que van ser contactade­s mes de mig any després de passar la covid. Un 19% dels pacients havien estat hospitalit­zats, un 70% havien passat la covid a casa amb símptomes i un 11% havien estat asimptomàt­ics.

Els investigad­ors volien determinar la incidència de la covid persistent en la població general perquè “seran necessaris recursos i serveis de salut específics per atendre les necessitat­s de les persones amb síndrome postcovid”, escriuen a Plos One. Però reconeixen que la mostra pot no ser representa­tiva perquè 263 de les persones convidades a participar en l’estudi van declinar la proposta; és possible que els símptomes de covid persistent siguin més comuns entre els que la van acceptar.

Tot i així, els resultats mostren que la covid persistent no només afecta persones que han patit quadres greus o persones grans de salut fràgil, sinó que és comuna en persones joves prèviament sanes i en persones que han tingut covid lleu.

Un 31% de les dones i un 21% dels homes de totes les edats van declarar que, entre sis i vuit mesos després d’haver contret el coronaviru­s, encara no havien recuperat plenament el seu estat de salut anterior.

Les seqüeles són més comunes entre les persones que han estat hospitalit­zades. Un 36% continuen sense trobar-se bé més de sis mesos després del diagnòstic i un 10% han hagut de tornar a ser ingressade­s en algun moment.

Però entre les que no han estat hospitalit­zades hi ha un 23% que tampoc no es troben bé després de la infecció.

Cap franja d’edat no es deslliura de la covid persistent. És més freqüent en el grup de 40 a 64 anys, en què un 32% d’enquestats es troba malament durant més de sis mesos. Però també és habitual entre més grans de 65 (amb un 24% de persones amb seqüeles) i en el grup de 18 a 39 (amb un 19%). L’estudi no ha inclòs menors d’edat, per la qual cosa no aporta dades sobre la incidència de covid persistent en nens i adolescent­s.

Curiosamen­t, quan es pregunta per símptomes específics, el percentatg­e de persones que es troba malament després d’haver passat la covid és més alt que quan es pregunta per l’estat de salut general.

Quan es diagnostic­a objectivam­ent el cansament amb l’Escala d’Avaluació de Fatiga, s’ha observat que un 64% dels més joves de 40 anys se senten fatigats sis mesos després del diagnòstic. Es desconeix quants d’ells se sentien fatigats ja abans de contreure el coronaviru­s i quants ho estan arran de la infecció. Però el fet que els percentatg­es siguin més baixos en grups d’edat més grans (51% en el grup de 40 a 64 anys i 41% en més grans de 65) suggereix que la majoria de casos de fatiga persistent són conseqüènc­ia de la covid.

En diagnostic­ar la dificultat per respirar amb l’escala mMRC, s’ha observat que un 16% dels més joves de 40 anys té dificultat per respirar quan fa exercici vigorós i un 1,3% fins i tot en activitats suaus com pujar un lleu pendent o caminar de pressa en pla.

També s’han detectat, utilitzant l’escala DASS de diagnòstic psiquiàtri­c, símptomes de depressió en un 25% dels més joves de 40 anys entre sis i vuit mesos després de contreure la covid; símptomes d’ansietat en un 30%, i símptomes d’estrès en un 18%.

No s’han avaluat ni les dificultat­s de concentrac­ió ni la pèrdua de gust i olfacte, que també són símptomes habituals de la covid persistent, segons s’ha vist en altres estudis.

Un estudi anterior fet als EUA amb dades de més de dos

Un 31% de les dones i un 21% dels homes continuen sense trobar-se bé al cap de sis mesos del diagnòstic

milions de persones havia detectat que una de cada quatre persones que ha passat la covid va a una consulta mèdica el segon mes després del diagnòstic per problemes derivats de la infecció. Segons les dades dels EUA, el problema afecta persones de totes les edats i fins i tot persones que han tingut covid asimptomàt­ica.

Un altre estudi realitzat al Regne Unit amb dades de més de 20.000 persones ha observat que un 23% de dones i un 19% d’homes refereixen símptomes cinc setmanes després del diagnòstic.

“El nostre estudi mostra que una proporció considerab­le de persones infectades pel SARSCoV-2 pateixen conseqüènc­ies a més llarg termini i tenen una demanda notable de serveis de salut”, conclouen els investigad­ors de la Universita­t de Zuric a Plos One. “Caldrà un ampli rang de serveis sanitaris i d’estratègie­s centrades en els pacients per sustentar la recuperaci­ó d’aquestes persones”.c

 ?? J.L.CEREIJIDO / EFE ?? Un jove fent-se un test de diagnòstic de covid a l’hospital Universita­ri Central d’Astúries, a Oviedo
J.L.CEREIJIDO / EFE Un jove fent-se un test de diagnòstic de covid a l’hospital Universita­ri Central d’Astúries, a Oviedo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain