La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Volem els pisos de la Sareb i dels bancs per a habitatge públic”

Consellera de Drets Socials

- ENTREVISTA IÑAKI PARDO TORREGROSA Barcelona

Violant Cervera (Lleida, 1969) lidera el Departamen­t de Drets Socials, que ha perdut les competènci­es en matèria laboral, però n’ha incorporat part de les d’habitatge, un dels principals problemes per a les persones vulnerable­s. La seva conselleri­a serà la primera a signar els convenis per als fons Next Generation amb el Govern espanyol.

Quines solucions preveu el Govern en matèria d’habitatge? Hem de reduir el dèficit de lloguer social i d’habitatges assequible­s per a joves. És una de les nostres prioritats i s’incrementa­ran tant com sigui possible les partides pressupost­àries. La voluntat és augmentar el parc públic i per això volem assumir els habitatges de la Sareb, que en són més de 3.000, i també la majoria de pisos que estan en mans dels bancs. Una altra manera és fer servir el dret de tempteig i retracte que ja té la Generalita­t.

S’arriba així a un 15% de parc públic que marca la llei del 2007? Ara en tenim al voltant d’un 2%.

A curt termini és el fàcil, cal utilitzar els habitatges que ja s’han construït i estan desocupats o en mans dels bancs, amb polítiques de rehabilita­ció. A mitjà termini ja vam proposar un pacte nacional per a l’habitatge a 25 anys vista que ens permeti crear un nou parc públic. Hem d’utilitzar el que tenim per posar-ho a disposició de les persones. La construcci­ó és molt més lenta i han de participar tots els actors, també els municipis i els promotors privats.

Hi haurà nous projectes de construcci­ó en aquesta legislatur­a?

Sí. Una altra aposta és un nou pla de barris. El que tenim és del tripartit i estava més centrat en instal·lacions i equipament­s. Ara es posarà el focus en habitatge i en accions comunitàri­es.

Les partides dels ajuts al lloguer s’han reduït els últims anys. S’incrementa­ran segur. La nostra voluntat és treballar en quatre grans línies: persones vulnerable­s, persones grans, joves i despoblaci­ó. Però la principal línia és la de persones vulnerable­s.

Diverses entitats socials treballen en una llei contra el sensellari­sme. L’impulsaran? Qualsevol llei en aquest sentit tindrà el nostre suport. Però farem les aportacion­s oportunes perquè sigui útil i real. Els objectius s’han de poder complir, si no és així creen falses expectativ­es i frustracio­ns.

Com van les feines del grup interdepar­tamental per evitar els desnonamen­ts?

Cal augmentar el parc públic d’habitatge. No hi ha més. En aquest grup acabem de començar. De vegades es desnonen les persones perquè es trenca la cadena

 ?? XAVI JURIO ?? La consellera Violant Cervera va ser directora general al departamen­t que ara dirigeix en l’època d’Artur Mas i també va ser diputada
XAVI JURIO La consellera Violant Cervera va ser directora general al departamen­t que ara dirigeix en l’època d’Artur Mas i també va ser diputada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain