La Vanguardia (Català-1ª edició)

Renda garantida “Cal esbrinar per què hi ha gent que no hi accedeix, la fractura digital n’és un motiu”

-

Volem que ens traspassin la totalitat del 0,7% de l’IRPF. Després de diverses sentències del Constituci­onal ens l’han traspassat, però no tot. Les altres grans reivindica­cions tenen més marge de maniobra amb els fons europeus i que compleixi amb les partides de la dependènci­a.

Com reduiran les llistes d’espera de la dependènci­a?

El pressupost del departamen­t és d’uns 3.000 milions d’euros i 1.400 són per a la llei de la dependènci­a. Es destinen molts diners i tot i així hi ha llistes d’espera. Una solució és millorar els sistemes d’informació. L’altra és el pressupost, incrementa­r l’aportació, que anirà augmentant. Però a més, la llei es va plantejar malament i es va finançar malament, l’Estat n’ha de pagar un 50% i, en canvi, en paga un 14% mentre que la Generalita­t n’assumeix més d’un 60%.

Què passa amb les persones en situació irregular? No poden accedir a la renda garantida.

Se’ls atén en els serveis socials, tot i que no accedeixen a la RGC. En certa manera, són atesos dins del sistema, com passa amb els menors que emigren sols, els menes.

Un dels problemes dels menes és que no tenen una formació adequada malgrat que passen molt de temps aquí.

Es treballa en això, és un problema relativame­nt nou i hi ha programes d’acompanyam­ent que es volen reforçar. Però el principal problema és que no tenen permisos de treball i això és una competènci­a de l’Estat. El tema de la formació està inclòs en el seu itinerari quan arriben. Estan tutelats fins als 18 anys i s’amplien els ajuts fins als 23.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain