La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quo vadis, Barcelona?

-

28 d’abril del 2021 a les 11.15 hores. Arribo al Javits Center de Nova York per rebre la segona dosi de la vacuna. Avui passaran per aquí 10.000 persones més. Aquest vacunòdrom funciona com un rellotge suís gràcies al personal mèdic, civil i militar. Aquest és només un exemple dels múltiples centres de vacunació públics i privats que han proliferat a la ciutat des de principis d’any. Tot i això, no tot ha funcionat tan bé a Nova York durant la crisi. La primera onada de la pandèmia es va acarnissar amb la ciutat, especialme­nt les residèncie­s de gent gran, i les disputes entre el govern federal, estatal i municipal van ser contínues. Amb tot, la ciutat va ser capaç de capgirar la situació amb un seguit de mesures encertades, una sòlida coordinaci­ó intergover­namental i una campanya de comunicaci­ó excel·lent.

Al llarg del mes de març la meva àvia va rebre la pauta completa de la vacuna. Aquesta va ser una gran notícia, juntament amb l’acceleraci­ó del programa de vacunació a tot Espanya. La primera onada va agafar per sorpresa les dues ciutats, Barcelona i Nova York, i no hi va haver gaires diferèncie­s en la gestió inicial, però sí en la corba d’aprenentat­ge posterior. Lamentable­ment, les onades posteriors a què s’ha enfrontat Barcelona han deixat una imatge de confrontac­ió institucio­nal i una comunicaci­ó, en el millor dels casos, confusa i massa sovint contradict­òria. És cert que Barcelona ha estat ostatge d’aquestes circumstàn­cies, però tampoc no ha sabut aprofitar el seu pes a la regió per actuar com a locomotora i liderar una manera diferent de gestionar aquesta crisi i la manera de sortirne.

Deixant de banda l’enorme disparitat en la disponibil­itat de vacunes a les dues bandes de l’Atlàntic –que ha deixat patent la falta de taules d’Europa en les negociacio­ns amb les farmacèuti­ques–, Barcelona hauria d’aprendre de la gestió de Nova York, on avui dia ja és possible venir com a turista per vacunar-se i on l’alcalde De Blasio va fixar l’1 de juliol del 2021 com a data clau per a la tornada la normalitat. No puc pensar una millor campanya de promoció per anunciar que Nova York torna a estar oberta al món. Les pandèmies són esdevenime­nts catàrtics i (re)fundaciona­ls que marquen el futur de les ciutats durant dècades. La ciutat en sortirà reforçada. Podrà dir el mateix, Barcelona? Adaptem a la nostra realitat els casos d’èxit d’altres ciutats i posem Barcelona en marxa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain