La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alaska: pop i filosofia a tot ritme

La cantant es reivindica amb Fangoria

- ALBERT DOMÈNECH Barcelona

María Olvido Jara Jova va néixer i es va criar durant els primers deu anys de vida a Ciutat de Mèxic fins que va arribar a Espanya. Quan anava a l’escola tenia clar que ella volia muntar una banda de música, cantant i vestint com li donés la gana encara que hagués de crear un univers propi que no encaixés amb les regles convencion­als. Sense que ella ho sabés, de petita ja estava modelant l’essència artística del que posteriorm­ent seria la seva trajectòri­a, que es defineix com una reinvenció constant en un eclecticis­me admirable i davant una societat sovint incapaç d’encaixar la seva obra.

Amb el nom artístic d’Alaska, ha construït un univers paral·lel en què el divisme està lligat a l’excentrici­tat i la raresa. Ha estat cantant, actriu, compositor­a, presentado­ra de televisió, productora, dj i escriptora, en un ventall artístic del qual li queden pocs camps per explorar.

Ara l’artista de 58 anys presenta el seu nou treball amb Fangoria, la seva banda actual amb Nacho Canut, en un EP que han volgut anomenar Existencia­lismo pop i que va molt lligat a algunes de les conseqüènc­ies que ens ha deixat una pandèmia que es resisteix a marxar. “Si mires la trajectòri­a de Fangoria som la incertesa en potència: vam començar amb un grup i al cap de vuit mesos en teníem un altre; quan estàvem venent milions de discos ho vam deixar i vam començar amb Fangoria, ens van fer fora de la discogràfi­ca i vam treure els nostres propis discos. Després ens vam fer dj per poder continuar pagant els discos i, de sobte, tornem a tenir èxit. La vida és així”, explica

Alaska en una trobada amb La Vanguardia per recalcar la necessitat de saber navegar amb una incertesa que castiga les nostres vides. Les seves definicion­s de la banda no deixen cap mena de dubte de l’univers propi que sempre ha acompanyat les seves experiènci­es artístique­s: “No hem sentit mai que encaixéssi­m amb res, ni amb cap dècada ni amb cap suposat company”, explica. Han estat una ànima lliure? I la resposta, altra vegada, tan contundent com reflexiva: “Això de l’ànima lliure dit així per tu sona genial, però nosaltres ens hem sentit estranyes de petites i de grans”.

L’Olvido té una personalit­at contrastad­a, i es mou bé entre determinad­es polèmiques, una de les últimes quan va donar suport a personalit­ats com Miguel Bosé o Victoria Abril en un retrat més aviat negacionis­ta de la covid. Vol aclarir alguna

“Ens hem sentit estranyes de petites i de grans”, confessa l’artista sobre la seva trajectòri­a polivalent

 ??  ??
 ?? WARNER MUSIC ??
WARNER MUSIC
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain