La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inversió audiovisua­l creix més a l’Àfrica que a Hollywood

L’Orient Mitjà o Llatinoamè­rica multipliqu­en la producció durant la pandèmia

- JOSEP LLUÍS MICÓ Barcelona

La indústria del cinema i la televisió va experiment­ar un creixement sense precedents el 2020. Amb la pandèmia, la demanda de serveis de transmissi­ó audiovisua­l es va disparar i també ho van fer la despesa en la producció de pel·lícules i els pressupost­os de les sèries, que van aconseguir dimensions històrique­s. Els analistes consideren que és improbable que es redueixi l’acceleraci­ó a curt termini.

Així que, la temporada passada, el més rellevant va ser la transforma­ció... i també les sorpreses. Per exemple, en contra del que caldria esperar, les àrees geogràfiqu­es on aquesta empenta va ser superior no van ser Amèrica del Nord o Europa, sinó l’Àfrica i l’Orient Mitjà, Llatinoamè­rica i Oceania. En conjunt, la inversió aproximada en aquesta indústria el 2020 va ser de 220.000 milions d’euros per realitzar i adquirir programaci­ó audiovisua­l, un 16,5% més que a l’exercici anterior, segons els càlculs de la companyia Purely Streamonom­ics.

El confinamen­t i moltes altres mesures adoptades per les autoritats dels diferents països per contenir la covid van obligar la ciutadania a estar moltes hores a casa, i van passar més temps davant les pantalles: de telèfons, tauletes, ordinadors, televisors o consoles. L’oferta es va reactivar ràpidament perquè les necessitat­s de les audiències van ser més grans i més variades.

El curiós és que, segons els tècnics de Purely Streamonom­ics, els salts més destacats no es van fer a Hollywood, sinó en regions que no són les previsible­s. A l’Àfrica i l’Orient Mitjà l’increment de la inversió va ser d’un 46,3%; a Llatinoamè­rica, d’un 32,9%; a Oceania, d’un 32,5%; i a Àsia, d’un 19,8%. Els territoris amb sectors més ferms van experiment­ar augments inferiors: d’un 16,1%, als EUA i el Canadà, i d’un 11,8%, a Europa, continent que va acabar en última posició.

Una altra dada és que la quantitat de subscripci­ons als serveis de vídeo en línia van créixer un 26% a escala mundial, fins a arribar als 1.200 milions d’usuaris. Els experts pronostiqu­en que la xifra continuarà progressan­t a bon ritme i que el 2025 hi haurà uns 1.600 milions de clients. En un any, van irrompre quatre grans plataforme­s de vídeo per subscripci­ó sota demanda (SVOD, sigles en anglès): Apple TV, HBO Max, Peacock i Disney+. Aquesta última ha guanyat més de 100 milions d’abonats des del seu llançament al novembre.

Van aconseguir èxits igualment notables les AVOD que generen ingressos per la publicitat, en lloc de mitjançant les subscripci­ons. Per exemple, el servei gratuït IMDbTV, amb 55 milions de consumidor­s mensuals, ja té

La realitzaci­ó i compra en aquesta indústria el 2020 va suposar uns 220.000 milions d’euros

més pes específic que Hulu. I no només va avançar l’oferta mainstream, també el mercat de pel·lícules independen­ts es va revitalitz­ar. Amb un increment d’un 25,3%, la meitat de la inversió en producció audiovisua­l va anar a parar el 2020 a projectes alternatiu­s. Sigui com sigui, gegants com Warner Bros o Disney continuen manant globalment.

El pressupost mitjà d’una sèrie als EUA va ser de 55 milions d’euros el 2020, un 16,5% més que la temporada anterior. Una de les més cares va ser Bruja Escarlata y Visión, que li va costar a Disney uns 25 milions per episodi.c

 ??  ?? Bruja Escarlata y Visión va ser una de les sèries de televisió més cares del 2020
Bruja Escarlata y Visión va ser una de les sèries de televisió més cares del 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain