La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indiana puja a un dron La detecció aèria revolucion­a els descobrime­nts arqueològi­cs

- IGNACIO OROVIO Barcelona

Quant costaria, en dies o mesos i en euros, un equip que recorregué­s Galícia detectant vells assentamen­ts arqueològi­cs? I pentinar l’Índia sencera, a la recerca de la civilitzac­ió de l’Indus? Quant costaria de mantenir vigilats tots els jaciments arqueològi­cs catalans per evitar el saqueig dels furtius? La resposta a les tres preguntes és que, actualment, bastant poc.

Bastant poc perquè es podria fer mitjançant vigilància per satèl·lit i per dron, una aliança que l’arqueologi­a està explotant cada vegada més i que està permetent salts i descobrime­nts descomunal­s.

Dels primers articles que van exposar resultats de prospecció arqueològi­ca basada en l’ús conjunt de múltiples imatges de satèl·lit no fa ni tan sols deu anys. Va ser el 2012 i es referia a jaciments mesopotàmi­cs, però la tecnologia no podia diferencia­r entre llocs ocupats avui o fa cinc mil anys. Això ja ha canviat.

L’entrenamen­t d’algoritmes mitjançant intel·ligència artificial ha aconseguit que els satèl·lits multiespec­trals o d’infrarojos, els radars amb tecnologia Lidar (Laser Imaging Detection and Ranging), que viatgen integrats a un avió o simples drons ofereixin un rastreig mil·limètric de territoris vastíssims en què reconeixen estructure­s no naturals: des de muralles o torres o monticles fins a trossos de ceràmiques.

Algunes d’aquestes tecnologie­s detecten fins i tot estructure­s enterrades, si no estan a gaire profundita­t. Els sensors Lidar, per exemple, comencen a poder rastrejar també els fons marins menys profunds.

“Amb un satèl·lit inclous centenars de quilòmetre­s quadrats, et dona milers d’imatges d’àrees immenses i, ben entrenat, el satèl·lit veu coses que tu no veus. Els satèl·lits multiespec­trals, que capturen la intensitat de l’energia electromag­nètica reflectida o emesa a la superfície, dona resultats molt bons”, exposa Héctor A. Orengo, codirector del Grup d’Investigac­ió en Arqueologi­a del Paisatge (GIAP), integrat a l’Institut Català d’Arqueologi­a Clàssica (ICAC), un laboratori capdavante­r en aquesta tecnologia a Europa.

El Synthetic Aperture Radar (SAR), per exemple, pot arribar a penetrar uns quants metres de profundita­t en sorres no gaire compactade­s i suggerir el que hi ha sota. En terrenys argilencs és més complex si es mantenen compactes, però és possible obtenir imatges del que amaga el subsòl en terrenys més àrids.

La combinació d’imatges de satèl·lit amb imatges de drons en alta resolució està oferint alguns resultats espectacul­ars. Amb un algoritme ben entrenat, pot rastrejar un camp de cultiu i localitzar amb precisió centimètri­ca no només restes de plats o àmfores, sinó també en quina direcció reposen, si pateixen erosió, quant temps fa que estan a la intempèrie i les mesures exactes. Tasques que, en arqueologi­a tradiciona­l, farien una filera d’arqueòlegs caminant en paral·lel sota el sol. “Estem a punt de descobrir també noves estructure­s enterrades”, aporten Francesc C. Conesa i Arnau Garcia Molsosa, investigad­ors del GIAP. El catedràtic d’Arqueologi­a de la Universita­t de Saragossa Manuel MartínBlan­co, que va ser un dels pioners a Espanya en la fusió de tecnologie­s, explica que “alguns arqueòlegs hem estat curiosos, i no hem tingut un problema a demanar la col·laboració d’altres discipline­s”.

“A mi –prosseguei­x– em deien que estava boig per parlar, per exemple, amb geòlegs. Em deien que el que jo havia de fer era llegir Plini. Ens van tractar de bojos per exemple per voler crear un banc de materials petris, i això ha estat fonamental per saber si un marbre ve d’una pedrera o d’una altra, perquè traslladar un marbre dos mil quilòmetre­s o cent significa coses molt diferents, políticame­nt i econòmicam­ent”. “Avui, tots hem comprat un dron per jugar, però cal adonar-se de l’enorme avenç que suposa per a l’arqueologi­a no haver de llogar un avió, amb la qual cosa costa una hora de vol. L’avenç és espectacul­ar”, sentència, ja jubilat. “Avui ja es pot fer gairebé tot, l’important és saber fer-se les preguntes adequades”.

En realitat, bona part d’aques

El GIAP participa en un projecte per localitzar des de l’aire els jaciments de tota la civilitzac­ió de l’Indus

Empúries Un equip del GIAP passeja un dron per sobre del jaciment

ta tecnologia de detecció aèria en origen va ser militar. Durant la guerra freda, la precisió dels satèl·lits es va reduir fins a gairebé els dos metres, perquè el bloc dels EUA pogués espiar les instal·lacions soviètique­s, i viceversa. Aquest programa, conegut

grecoromà, en què encara queda molt per excavar.

La tecnologia permet detectar en un terreny les restes de ceràmiques: mesura, orientació, erosió...

com a Corona, va donar origen a la millora de satèl·lits d’observació terrestre, i van començar a fer-se servir per a altres finalitats.

D’aquesta manera s’han descobert jaciments desconegut­s al desert de l’Aràbia Saudita o el fabulós recinte ritual maia d’Aguada Fénix, la construcci­ó més gran mai descrita d’aquesta cultura. Era una immensa esplanada, amb construcci­ons adjacents, on possibleme­nt se celebraven multitudin­àries trobades; la investigac­ió dels arqueòlegs Takeshi Inomata, de la Universita­t d’Arizona, i Patricia McAnany, de la de North Carolina, va ser presentada fa un any. Era tan gran que ningú no l’havia detectat.

Més ambiciós si es pot és el projecte que el GIAP té avui a l’Índia: un rastreig sistemàtic del subcontine­nt indi a la cerca de la seva primera gran civilitzac­ió. La que el va habitar entre els anys 3.300 i 1.300 aC. aproximada­ment, i que va ser comparable a Egipte, Mesopotàmi­a o la Xina i de la qual, probableme­nt per canvis dràstics en el clima, no va quedar res.

Si exceptuem, per exemple, els nostres idiomes, dels quals l’origen remot està en el protoindoe­uropeu.

El GIAP, al costat de les universita­ts de Cambridge i Pompeu Fabra i l’Arcàdia Foundation americana, ha arrencat un projecte que pretén passar pel

La Filmoteca de Catalunya proposa el cicle Melodrames creuats, punt de trobada entre pel·lícules del gènere que es relacionen i dialoguen entre si en un joc de paral·lelismes que recorren diverses èpoques que van des de Stalh i Sirk fins a Fassbinder o Todd Haynes. / Astrid Meseguer

unides per un objectiu: que la casa de la moneda feminitzés els productes i donés visibilita­t a les dones. Després de la intensa lluita, li van donar la raó. “Jane Austen mereix un lloc en el selecte grup de personatge­s històrics que apareixen als bitllets”, va reconèixer el llavors governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney. Però malgrat el triomf aconseguit amb Austen, són diversos els sectors que demanen més visibilita­t per a les dones. El camí sembla llarg però moltes continuara­n lluitant.

 ?? HÈCTOR ORENGO / ARNAU GARCIA ??
HÈCTOR ORENGO / ARNAU GARCIA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain