La Vanguardia (Català-1ª edició)

Propostes per augmentar l’ús del català

Set lingüistes llancen 57 recomanaci­ons viables i imaginativ­es per combatre el pessimisme

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El català no passa pel seu millor moment. Aquesta diagnosi és àmpliament compartida. No es troba reprimit com a l’any 1940, ni pateix la depressió dels anys seixanta, però és minoritari a internet i en el món audiovisua­l, s’han perdut catalanopa­rlants, no tants com diuen els catastrofi­stes però sí a causa de l’augment d’immigrants, i hi ha una lleugera pèrdua en l’ús entre els joves. “Sabem exactament quins mals l’afecten però no som gaire destres a l’hora de proposar solucions i sortides per retornar al català l’ús quotidià, majoritari i popular”, assegura Enric Gomà, editor del llibre Molt a favor (Eumo Editorial), un volum que vol trencar amb humor i imaginació un cert victimisme que també envolta el debat sobre el català.

Set profession­als de la llengua, el mateix Enric Gomà juntament amb Magí Camps, Míriam Martín Lloret, Rudolf Ortega, Maria Rodríguez Mariné, Ivan Solivellas i Pau Vidal proposen 57 recomanaci­ons “per a la difusió del català, lluny de la sociolingü­ística llagrimosa”. Són propostes diverses, algunes més eficaces, altres més anecdòtiqu­es, algunes més polèmiques, altres més de consens, que represente­n una pluja d’idees i obren el debat, més enllà de les crides insistents a les actituds individual­s i als laments per la passivitat de les administra­cions. Com diu Enric Gomà, són “propostes parcials” però factibles, que poden engegar-se en un període de quatre anys com a màxim i en el context polític actual, és a dir, al marge de si el país camina o no cap a la independèn­cia.

Hi ha propostes més discutible­s com la que obre el llibre, que demana als polítics catalans “fer les declaracio­ns només en una de les llengues oficials”, la que planteja “permetre als pacients saber abans de triar metge o pediatre si entén i parla català o no” o la d’emprendre “una campanya pels cognoms ben escrits” (que segur que provocarà queixes dels Viñas, Ribas, Comas, Farré o Alsina). Altres són sobretot qüestió de voluntaris­me: preparar el III Congrés Internacio­nal de la Llengua Catalana per al 2026, instaurar un dia per la llengua, organitzar una fira dedicada al català, crear un diccionari de català col·loquial. I una no tant fàcil: acabar la Història de la llengua catalana, endegada per Modest Prats i Pep Nadal.

Al costat hi trobem propostes més enginyoses que busquen la

Les propostes van des de fer un ‘reality show’ fins a passar 21 dies sense abandonar l’ús del català en la parla

popularitz­ació de la llengua, com ara l’intent de fer un festival de la cançó en català, com una Eurovisió del país, o un reality show en català (“sembla que en català tan sols puguem llegir Verdaguer o veure drames al TNC, però no insultar o veure quins entramats amorosos i sexuals hi ha pel món”). I fins i tot una idea elemental: recuperar el “digui?” quan es despenja el telèfon, enlloc del cada cop més habitual i neutre “sí?”. Mes fàcil que no pas la de “passar 21 dies sense abandonar el català” per trencar l’hàbit de passar-se al castellà a la mínima ocasió.

Un bona part dels consells afecten el món audiovisua­l i les plataforme­s digitals. Proposen recuperar l’espai juvenil 3XL, fer producció de videojocs 100% en català o una campanya de micromecen­atge per a la seva traducció. I un altre bon grapat afecten l’ensenyamen­t (aules d’acollida, màsters dels mestres, mediadors lingüístic­s, Erasmus...). També apunten a la necessitat de reforçar els lligams entre el català que es parla a Catalunya, al País Valencià i a les Illes. “Cal cercar la complicita­t”, diuen els lingüistes, i això de vegades passa per reconèixer també que hi ha hagut “un excés de prepotènci­a dels catalans”, diuen a manera d’autocrític­a, que també hi és recollida.c

tant en amplada com en alçària.

La torre disposa d’un vestíbul comunitari de tres altures, presidit per un mur corb lacat de vermell. Es complement­a a la terrassa amb una piscina en què límit es confon amb el mar i l’horitzó, i, a la planta baixa, amb gimnàs, hamam, piscina i una sala de ioga revestida de fusta, amb formes orgàniques, a més d’un restaurant.

Edificis com aquest són una prova manifesta, i per a no pocs feridora, de la desigualta­t imperant en la nostra societat. També una mostra de la tendència, errònia, de certs promotors a confondre Barcelona amb Miami.

Però, des d’un punt de vista estrictame­nt arquitectò­nic, Decq ha complert de manera acurada amb l’encàrrec rebut: proporcion­ar a milionaris hedonistes un espai luxós per al plaer i la diversió de manera despreocup­ada.

 ?? MANUEL MEDIR / MANUEL MEDIR / EUMO EDITORIAL ?? D’esquerra a dreta: Pau Vidal, Maria Rodríguez Mariné, Magí Camps, Enric Gomà, Ivan Solivellas, Míriam Martín Lloret i Rudolf Ortega
MANUEL MEDIR / MANUEL MEDIR / EUMO EDITORIAL D’esquerra a dreta: Pau Vidal, Maria Rodríguez Mariné, Magí Camps, Enric Gomà, Ivan Solivellas, Míriam Martín Lloret i Rudolf Ortega
 ?? DECQ ?? Una nova peça al Fòrum
DECQ Una nova peça al Fòrum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain