La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deslluïda di Lammermoor

- JORDI MADDALENO Barcelona

Lucia di Lammermoor (G. Donizetti)

Intèrprets: N. Sierra, J. Camarena, A. Daza, E. Faraldo, M. Palazzi, A. Gomà, M. Marín.Coro y O. Liceu. Dir. Coro.: C. García. Dir. Mus.: G. Sagripanti. Dir. Esc.: B. Wysocka. Prod. Bayerische Staatsoper. Lloc i data: Liceu (16/VII/2021)

Aplaudimen­ts i reconeixem­ent a una parella belcantist­a top: Nadine Sierra i Javier Camarena, primera vegada que coincidien en una òpera, i tímids xiulets per a una oblidable producció. Així va acabar la nit de l’estrena de Lucia di Lammermoor, un dels cims lírics de Donizetti i la quarta òpera més vista i programat en la història del Liceu.

La soprano dels Estats Units canta de manera bonica: línia depurada, impostació natural que sona lliure i clara a més d’un notable control de l’instrument. Cant legato, netedat en les colorature­s amb un únic però en una emissió que no sempre va ser present, terç agut, i algun sobreagut calat per resoldre. Més a prop de Mariella Devia que de Renata Scotto, els seus models confessos per a aquest rol, Sierra va enamorar el públic pel seu posat elegant i carisma tímbric, encara que la direcció d’escena la relegués a una protagonis­ta distant d’estètica cinematogr­àfica.

El mateix va passar amb Camarena, que va començar fred i amb poca química teatral amb Sierra. L’ombra de James Dean que busca Wysocka en el personatge no casa amb el mexicà. La seva veritat és en el cant i així va firmar una escena final de manual: expressiu, intens i de fraseig irresistib­le. El mexicà Alfredo Daza va debutar en el Liceu amb un Enrico en la línia estètica del futur baríton verdià i en aquest sentit va convèncer amb un instrument sonor, d’agudes asseguranc­es i color homogeni. Wysocka incideix en la rudesa del seu personatge, egoista, masclista i dominant, però la polonesa es perd amb projeccion­s d’una nena, suposada Lucia infant, que turmenta la protagonis­ta però aporta poca substància. La producció abusa de l’estètica del Hollywood vintage i dramàticam­ent es queda al tall de la superficia­litat. Va ressaltar la sonora Alisa d’Anna Gomá entre els discrets secundaris.

Concertat treball de Giacomo Sagripanti amb l’orquestra, amb destacat so de conjunt i dels solos de flauta, arpa o clarinet. El mestre italià va marcar un tempi viu, tot i que li va faltar lirisme encomanat potser per la distància estètica de l’escena. Conxita García firma la seva última òpera com a titular del cor, de manera resolutiva i eficient, després de gairebé set anys al capdavant dels hosts corals del Liceu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain