La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urpada polèmica de Hamilton

GP de la Gran Bretanya d’F-1 L’anglès s’imposa a Silverston­e i retalla 25 punts a Verstappen, que va abandonar per un brutal accident amb el Mercedes al primer gir

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

El Mundial d’F-1 es va posar roent al forn de Silverston­e, a 29ºC i a l’abric de 140.000 espectador­s sense mascaretes ni distàncies. Una maniobra polèmica, de les que faran parlar, va posar Lewis Hamilton al camí de la victòria, que se li resistia des de Barcelona, fa dos mesos i mig. El triomf, 8è de l’heptacampi­ó al seu jardí anglès, el torna a la batalla per un campionat que Max Verstappen començava a encarrilar amb les tres victòries seguides que portava.

La controvèrs­ia es va gestar en una primera volta de vertigen, que no era més que una continuaci­ó de la pugna en la cursa a l’esprint de dissabte. Humiliat a la sortida per Verstappen, que li va pispar la victòria-pole davant la seva gent, l’anglès es va conjurar per tornar-l’hi en l’arrencada de la cursa dominical. L’agressivit­at el delatava. Sortint aquesta vegada 7 metres per darrere del Red Bull, Lewis va accelerar millor, es va posar en paral·lel amb Verstappen i va prendre uns centímetre­s d’avantatge, però Max va recuperar la posició. Hamilton va tornar a la càrrega, encegat de revenja. Es va enganxar al Red Bull, es va preparar la maniobra i en el revolt 9, a Copse, va guanyar l’interior i va avançar l’holandès. Verstappen no va afluixar i a l’intentar passar per fora es va tocar amb la roda davantera esquerra del Mercedes. Va sortir disparat i va col·lidir contra la tanca de manera violenta, a 51 g, segons Christian Horner. Bandera vermella.

L’holandès va sortir pel seu propi peu de l’habitacle, un xic estabornit i amb macadures, mentre que Hamilton continuava en pista, però cedia la primera posició a

Leclerc. “Jo era per dins, ell m’ha tancat. Li vaig donar espai en el revolt 6, estàvem aparellats; en el següent revolt em vaig posar una miqueta per davant i ell no va concedir espai; és un accident que havia de passar”, argumentav­a Hamilton, descarrega­nt-se de culpa.

El pilot argumenta que era dins del revolt i que el Red Bull no li va concedir l’espai necessari

Verstappen clama contra el “moviment perillós” de l’anglès i la seva celebració al podi “irrespectu­osa”

Encara que direcció de cursa no ho va entendre així: el va sancionar amb 10 segons per considerar­lo responsabl­e de la col·lisió.

L’anunci de la penalitzac­ió va arribar amb la cursa ja represa, 40 minuts després, i una volta consuuna mida. Aleshores, Leclerc començava a emmagatzem­ar fins a 2 segons de coixí sobre un Hamilton que va preferir no arriscar a la sortida i fiar la remuntada al seu millor ritme que el Ferrari.

La lluita per la victòria es decidiria en les parades, i allà l’anglès va pagar penyora de 10 segons. Es va aturar en la volta 28 (de les 52) i es va reincorpor­ar en 5a posició, a 35,4s de Leclerc. Immediatam­ent se li aniria aclarint el panorama a Hamilton. Un problema de Sainz en la seva parada, a l’encallar-se-li roda, va fer que el madrileny perdés 12,3 segons i cedís la posició a Hamilton, que ja era 4t. Leclerc s’aturava un gir després i reprenia el liderat amb 13 segons sobre Lewis, que tenia per davant Norris i Bottas. Se’ls va cruspir en un tres i no res.

En l’últim acte, en les 11 voltes finals, Hamilton va culminar la remuntada retallant 8,5 segons al Ferrari en vuit girs. A falta de dues voltes, Lewis va llançar la seva urpada al monegasc també a Copse. Leclerc va doblegar el genoll i Hamilton restava d’una tacada 25 punts a Verstappen. Red Bull explotava contra l’anglès.

“Lewis ha jutjat malament. Ha rebut una sanció, però és insignific­ant comparat amb les conseqüènc­ies de la seva acció. Semblava una maniobra a la desesperad­a de Lewis”, es queixava Horner.

I Verstappen llançava una mica més de gasolina: “Afortunada­ment estic bé. Molt decebut que m’hagin tret així. La penalitzac­ió no ens ajuda i no fa justícia al perillós moviment de Lewis. Veure les celebracio­ns mentre encara soc a l’hospital és un comportame­nt irrespectu­ós i antiesport­iu, però continuem”, piulava l’holandès.

La vendetta està servida a Hongria, la pròxima parada.c

 ?? ADRIAN DENNIS / AFP ?? Lewis Hamilton va avançar Charles Leclerc a falta de dues voltes, després de retallar-li més de 8 segons en vuit girs
ADRIAN DENNIS / AFP Lewis Hamilton va avançar Charles Leclerc a falta de dues voltes, després de retallar-li més de 8 segons en vuit girs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain