La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maradona no descansa en pau

- Sergi Pàmies

El futbolista més biografiat i documentat de la història és Diego Armando Maradona. Centenars de llibres, desenes de documental­s, tones d’articles retrospect­ius, però la curiositat sobre el jugador no s’acaba i es perpetua com un pou sense fons. Coincidint amb la inèrcia del Llibreesti­u, dues novetats editorials sobre Maradona.

La diferència amb les anteriors és que totes dues inclouen l’episodi, sub iudice i universal, de la mort, que tanca una biografia espremuda voraçment, fins a l’última gota.

Primera novetat: Maradona, el pibe, el rebelde, el dios, de Guillem Balagué (Libros Cúpula). Segona novetat: Mi Diego, crònica sentimenta­l de una gambeta que desafió al mundo, d’Alejandro Duchini (Ed. Lince). El llibre de Balagué segueix la tradició anglosaxon­a. Volgudamen­t clàssic, enlluerna per la quantitat de documentac­ió acumulada i, com en altres llibres de l’autor (sobre Messi o sobre Guardiola, per exemple), sempre aporta detalls insòlits. La cronologia no es permet grans digression­s i construeix un compendi de tot el que s’ha filmat i publicat fins ara separant el gra de la palla i incorporan­t testimonis que ja formaven part del corpus de testimonis sobre la vida i l’obra d’un dels grans jugadors de la història, dins i fora de la gespa.

La fascinació pel jugador activa els mateixos mecanismes dels contes que les criatures reclamen abans d’anar a dormir. Coneixem perfectame­nt l’argument, les debilitats i grandeses del protagonis­ta, sabem en quin moment passaran les coses importants o sòrdides i, tanmateix, volem tornar a llegirho. És un mecanisme que alimenta la memòria i una percepció de Maradona en què s’entrecreue­n l’admiració i la llàstima. La biografia del jugador és tan tempestuos­a i generosa que permet que cada biògraf pugui sucar-hi pa a la seva manera. L’aficionat podria recitar l’índex amb els ulls tancats. L’origen humil. La precocitat. El talent com a trampolí per sortir de la misèria. El gregarisme de clan. La consolidac­ió de la tribu. L’Argentina dels anys vuitanta, el Barça de Núñez i la Barcelona de l’Up & Down. La saviesa còmplice de Josep Maria Minguella i la proximitat dels periodiste­s –homes de paper: Quique Guasch, Pepe Gutiérrez, Fabián Ortiz, Paco Aguilar– d’aleshores. L’hepatitis entesa com a llegenda urbana, la brutalitat traïdora i impune de Goikoetxea. El traspàs tumultuós al Nàpols. La mà de Déu i el gol narrat amb cadència de metralleta per Víctor Hugo Morales. La decadència i l’alternança d’addiccions i cures vulnerable­s de desintoxic­ació. Les filles legítimes. Sevilla. Els fills il·legítims.

El llibre de Duchini té una ambició més literària. Com suggereix el títol, personalit­za la memòria al voltant del mite. Es permet reflexions en què el rigor documental, tot i ser rellevant, és secundari i té una dimensió gairebé terapèutic­a, d’intent de superar el dol a través de la nostàlgia. I amb un ritme en què la prosa sembla un instrument de percussió, Duchini recapitula: “Siempre fue contradict­orio. Millonario, terminó sus días en una casa alquilada. Popular, murió solo. Dejó herencia y si acaso, si él fue imprevisib­le siempre, no lo fueron sus herederos, que con el cuerpo aún caliente salieron a reclamar públicamen­te los bienes. Su despedida fue un viaje al pasado. Apareciero­n los que ya no estaban, los que él, públicamen­te, no quería ni ver. Faltó, como siempre que se habla de Maradona, la paz”.

L’interès per explicar Diego Armando Maradona és un pou sense fons

 ?? ANDRE COELHO / EFE ?? Un aficionat ensenyant una samarreta amb la imatge de Maradona
ANDRE COELHO / EFE Un aficionat ensenyant una samarreta amb la imatge de Maradona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain