La Vanguardia (Català-1ª edició)

Coronaviru­s a la zona zero

La pandèmia L’organitzac­ió registra els dos primers casos de covid d’esportiste­s dins la vila olímpica de Tòquio: són dos futboliste­s sud-africans

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Que serien els Jocs de la pandèmia se sabia des que es van ajornar l’any passat per culpa del coronaviru­s. Des d’aleshores tots els esforços del COI i del comitè organitzad­or s’han dirigit a provar de celebrar la cita mirant de contenir la presència de la covid. Una tasca molt difícil de fer. Quan falten pocs dies perquè arrenquin els Jocs -divendres vinent amb la cerimònia inaugural Tòquio 2020-, es van notificar els primers casos de positius per coronaviru­s entre esportiste­s dins de la vila olímpica, la zona zero.

El comitè organitzad­or no va revelar la identitat dels positius. Només va comentar que eren del mateix esport i del mateix equip. Hores més tard el comitè olímpic sud-africà va confirmar que es tracta de dos futboliste­s del seu país. Són el defensa Thabiso Monyane i el migcampist­a Kamohelo Mahlatsi. Abans d’ells ja es va detectar el positiu d’un membre de l’equip d’aquesta selecció, cas que es va destapar dissabte, tot i que llavors només es va dir oficialmen­t que no es tractava d’un esportista i que no era japonès.

Tots tres han quedat aïllats a les seves habitacion­s. Els seus contactes més directes han estat identifica­ts, han estat sotmesos a PCR i a controls de saliva i han de menjar, a part, també a les habitacion­s, a més d’entrenar-se al marge del grup i viatjar en transports diferents.

La durada d’aquestes mesures preventive­s, que condicione­n la convivènci­a de l’equip i

de la seva posada a punt per a la competició, dependrà del veredicte que prengui el “centre de control anticorona­virus instal·lat a la vila olímpica”, va explicar Pierre Ducrey, director adjunt dels Jocs dins del COI.

Fins ara, entorn del moviment olímpic s’han detectat 55 tests positius entre els 30.000 controls que s’han fet des de l’1 de juliol als 18.000 esportiste­s, àrbitres, entrenador­s o periodiste­s que ja han arribat a Tòquio.

El COI considera que són casos marginals i recorda que la vila olímpica estava originalme­nt projectada per allotjar 17.000 persones, però que només un màxim de 6.000 hi conviuran alhora, amb un pic previst per a l’equador dels Jocs (cap de setmana del 31 de juliol i 1 d’agost).

Mentrestan­t, per a alguns esportiste­s

A la residència dels esportiste­s, projectada per a 17.000 persones, només n’hi haurà 6.000 alhora

els contratemp­s han arribat fins i tot abans de trepitjar la vila. És el cas de sis atletes britànics, que han estat confinats a Tòquio després de ser identifica­ts com a contactes estrets amb una persona en el vol cap al Japó que va donar positiu i que no pertany a l’equip britànic.

Igual que els contactes dels futboliste­s sud-africans, hauran d’estar al marge del grup i preparar-se com puguin en solitari. Uns Jocs molt diferents dels habituals estan a punt de començar.c

 ?? EFE ?? Rebuda a l’aeroport internacio­nal de Narita
EFE Rebuda a l’aeroport internacio­nal de Narita

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain