La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OPEP acorda augmentar la producció de petroli aquest any

- AGÈNCIES Viena

Els ministres de Petroli de l’Organitzac­ió de Països Exportador­s de Petroli (OPEP) i dels seus aliats, liderats per Rússia, van acordar ahir augmentar la seva producció de petroli conjunta de manera escalonada els propers cinc mesos, fins a arribar a 2 milions de barrils diaris (mbd) addicional­s al desembre.

En un comunicat, el secretaria­t de l’OPEP va explicar que l’augment de la producció començarà a l’agost, amb una pujada de 400.000 barrils diaris addicional­s cada mes fins al desembre. Els 23 països exportador­s volen contribuir a proveir la recuperaci­ó econòmica mundial ara que la pandèmia del coronaviru­s va a la baixa.

Alhora, els ministres de l’aliança coneguda com a OPEP+ van acordar estendre fins a finals del 2022 l’acord base que va fixar l’abril del 2020 una retallada inicial en 9,7 mbd de cru.

Després d’afegir des d’aleshores diversos milions de barrils diaris al mercat i els ara pactats 2 mbd que s’esperen d’aquí al desembre, la retallada quedarà reduïda a uns 3,8 mbd a finals d’any.

Amb la retallada d’abril del 2020, els productors van reaccionar en el seu moment a la caiguda de la demanda petroliera mundial per la crisi de la pandèmia del coronaviru­s, que va passar de gairebé 100 mbd a uns 90 mbd.

Les negociacio­ns, amb l’objectiu d’evitar més pressió a l’alça sobre els preus del cru, que al seu torn amenaça el creixement econòmic global, van durar unes dues setmanes, enmig d’una disputa sobre el futur nivell de producció de cada membre de l’OPEP.

Pel que fa al futur càlcul de les quotes de producció, l’OPEP i Rússia van acordar fer una lleu revisió que beneficiar­à certs membres, concretame­nt Rússia, l’Aràbia Saudita, la Unió dels Emirats Àrabs, l’Iraq i Kuwait.

Rússia i l’Aràbia Saudita podran ajustar a partir del maig del 2022 la seva base de càlcul per a un eventual ajust de la producció en 0,5 milions de barrils cada un (fins a 11,5 mbd cada un), mentre que els Emirats ho faran en 0,33 mbd, fins a 3,5 mbd.

Segons el comunicat, la pròxima reunió dels ministres de l’aliança està prevista per a l’1 de setembre.

El nivell de compliment de la retallada pactat l’any passat es va situar el juny en un 113%, o sigui, es va complir més de l’acordat.

Després de les cinc pujades mensuals de producció en el que queda d’any els ministres avaluaran altra vegada la situació al desembre, incloent-hi el nivell de compliment de les retallades.c

Els 23 països volen respondre a les necessitat­s de la recuperaci­ó econòmica

 ?? BLOOMBERG ?? Extracció de cru a Rússia
BLOOMBERG Extracció de cru a Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain