La Vanguardia (Català-1ª edició)

La bici elèctrica ja representa un 20% de les vendes a Europa

Les fàbriques repatrien la producció per evitar problemes de subministr­ament

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

La bicicleta s’ha posat les piles. O millor, la bateria. Una de cada cinc bicicletes venudes a Europa el 2020 va ser elèctrica, segons un estudi de Conebi (Confederac­ió de la Indústria de la Bicicleta Europea), la patronal europea del sector.

Les dades, que es refereixen a l’any pandèmic 2020, reflecteix­en un autèntic boom de la bicicleta. Es van vendre 22 milions d’unitats a Europa i “la demanda se situa a nivells històrics”.

En aquest context la versió elèctrica ha estat la palanca, amb un augment de les vendes d’un 54% i amb la producció que en un any s’ha triplicat. “Ens ha permès guanyar un públic nou, els que la volen fer servir com a vehicle urbà i sostenible i els que la trien com a opció per fer esport encara que no estiguin en forma”, destaca Jesús Freire, secretari general d’AMBE (Associació de Marques i Bicicletes d’Espanya).

El fet que aquestes xifres es produïssin durant el confinamen­t no és casual, apunten diverses fonts del sector. L’emergència sanitària ha donat paradoxalm­ent una nova limfa vital a aquest centenari mitjà de transport, en convertir-lo en el mitjà ideal per a desplaçame­nts urbans curts o fer exercici.

El preu mitjà de la bicicleta elèctrica –que té marges més elevats per als venedors– se situa en poc més de 2.000 euros, més del doble que una de tradiciona­l. Això vol dir que els que van fer la inversió durant el 2020 amb tota probabilit­at la voldran amortitzar, amb la qual cosa no sembla que el boom de la bicicleta elèctrica s’hagi de frenar.

Entre altres coses perquè l’administra­ció està invertint cada vegada més en infraestru­ctura i les restriccio­ns als motors de combustió a les ciutats es continuara­n intensific­ant. És la tempesta perfecta perquè aquest mitjà de transport es consolidi.

La facturació de les bicicletes a Europa el 2020 es va disparar quasi un 40%, fins a assolir els 18.300 milions d’euros. El mateix passa amb els components: el seu valor va arribar als 3.000 milions i està previst que es dupliqui el 2025.

Però no només és el vehicle de pedals, sinó tot el que l’envolta. D’aquí el concepte de bike economy. Les inversions de les empreses van arribar a 1.500 milions i es van crear un 30% més de llocs de treball, fins als 155.000. La logística, la bicicleta compartida, els serveis i el cicloturis­me multipliqu­en aquests llocs de feina verds fins a arribar a un total de 850.000.

Hi ha un fet significat­iu: un 80% de les bicicletes elèctrique­s venudes a Europa van ser fabricades al Vell Continent. Des de fa temps, s’està duent a terme un procés de relocalitz­ació productiva, després d’anys d’externalit­zació a països de baix cost. La pandèmia ha posat al descobert els riscos que suposa tenir una cadena de valor massa llunyana. L’encariment del transport marítim n’ha accentuat les mancances. Falten components i hi ha llistes d’espera que poden ser de diversos mesos per aconseguir una bici.

La idea és que en el futur les empreses treballin sense existèncie­s, amb una producció local. Manuel Marsilio, director general de Conebi, aplaudeix les iniciative­s que posen en relleu l’excel·lència manufactur­era europea.

Pedres al camí? Per Jesús Freire, cal que a Espanya hi hagi més incentius per comprar bicicletes, com en altres països d’Europa. Al seu torn, Marsilio creu que també cal invertir en aparcament­s, tant públics com privats, i en punts modals estratègic­s, perquè aquesta mancança frena les vendes de bicicletes elèctrique­s, que tenen un preu de compra important i necessiten seguretat i protecció.c

La demanda de les dues rodes se situa “a nivells històrics” i la facturació s’ha disparat un 40%

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Una bici elèctrica pels carrers de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Una bici elèctrica pels carrers de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain