La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘hub’ interconti­nental de Madrid... i el de Barcelona?

- Maurici Lucena

EPresident d’Aena

l 30 de juny el Comitè de Coordinaci­ó Aeroportuà­ria de la Comunitat de Madrid va donar llum verda a la proposta d’Aena d’ampliació de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, últim tràmit abans de la definitiva aprovació del Consell de Ministres del Govern d’Espanya.

L’aeroport de Madrid és el quart més gran de la Unió Europea, només per darrere de París-Charles de Gaulle, Amsterdam i Frankfurt, i és un sòlid node de connexions aèries interconti­nentals

(hub), sobretot amb l’Amèrica Llatina. El 2019, 61,7 milions de persones van transitar per l’aeròdrom madrileny, que els propers anys expandirà la seva capacitat fins als 80 milions de passatgers mitjançant una inversió d’Aena superior als 1.600 milions d’euros. En marcat contrast amb Catalunya, no s’ha produït a la regió de Madrid cap controvèrs­ia política: Madrid ho té clar i tots els representa­nts de les institucio­ns públiques afectades, amb independèn­cia de la seva adscripció ideològica, han donat suport a l’ampliació de la principal infraestru­ctura del territori i de la gamma geogràfica del seu hub interconti­nental, així com l’abundant inversió associada.

La immensa majoria de regions i ciutats del món anhelen allotjar un hub interconti­nental. L’evidència empírica sobre els seus beneficis econòmics i socials és consistent i abundant, més encara en un segle XXI caracterit­zat per una extraordin­ària mobilitat global i una molt exigent competició entre ciutats. D’una banda, els habitants de l’entorn d’un aeroport hub tenen la possibilit­at de volar directamen­t, sense escales, a un gran nombre de destinacio­ns del món. De l’altra, l’elevada connectivi­tat aèria és un factor explicatiu fonamental de l’elecció per part d’empreses, centres d’investigac­ió i organismes internacio­nals de noves localitzac­ions en què invertir i crear llocs de treball d’alt valor afegit. En altres paraules: un hub interconti­nental irradia al territori el que els economiste­s denominen fortes “externalit­ats positives”, que són sinònim de prosperita­t.

Barcelona, la seva àrea metropolit­ana i Catalunya tenen un enorme atractiu gràcies a la formació i l’esperit acollidor dels seus ciutadans; la bellesa de les seves ciutats, pobles i paisatges; l’aliatge de mar i muntanya; la seva rica cultura i tradicions; el seu clima temperat, i un dens i competitiu teixit empresaria­l. Bona mostra d’això és que, els deu anys anteriors a la pandèmia, el nombre de passatgers de l’aeroport Josep Tarradella­s Barcelonae­l

Prat gairebé es va duplicar, fins als 52,7 milions el 2019. Des de fa alguns anys, el de Barcelona és l’aeroport europeu amb més connexions intraeurop­ees, raó per la qual, de manera natural, les rutes de més creixement els passats lustres han estat les interconti­nentals de llarg radi. Per tant, l’aeroport de Barcelona constituei­x ja avui un nucli incipient de hub interconti­nental. Tot i això, i malgrat les deletèries conseqüènc­ies de la pandèmia, l’aeròdrom assolirà en pocs anys el límit de la seva capacitat tècnica, 55 milions de passatgers, i Catalunya ha de decidir si vol o no vol que la seva infraestru­ctura més rellevant es converteix­i en un hub interconti­nental.

Aena és l’empresa aeroportuà­ria més gran del món i proposa, pel seu compte i risc, sense aportació dels pressupost­os públics, invertir més de 1.700 milions d’euros en el desenvolup­ament del hub de Barcelona, en paral·lel a l’ampliació de l’aeroport de Madrid. No hi ha dubte que el projecte de l’aeroport de Barcelona presenta una complexita­t superior. La seva ubicació al costat de valuosos espais naturals i les zones habitades de l’entorn obliguen a una anàlisi molt acurada.

El compromís mediambien­tal d’Aena es tradueix en una proposta preliminar, oberta a suggerimen­ts de millora, de creació d’un Nou Espai Natural del Delta del Llobregat amb espais més amplis, més robustos i més ben connectats i amb una superfície protegida addicional d’un 25% respecte de l’actual, un percentatg­e molt per sobre de la simple restauraci­ó i compensaci­ó de les zones afectades que defineix la directiva europea. Així mateix, l’any 2031, l’aeroport de Barcelona serà un referent de sostenibil­itat pel seu baix nivell relatiu d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Que el risc d’estancamen­t econòmic de Catalunya és apreciable ho pensen molts catalans. El desenvolup­ament d’un hub interconti­nental mitigaria aquest risc i, davant habituals visions polítiques desorienta­des, derrotiste­s o malhumorad­es, el projecte de 1.700 milions d’inversió és una prova de confiança en el futur de la regió. Com és lògic, les grans infraestru­ctures s’han d’estudiar amb molta antelació i, per raons regulatòri­es concomitan­ts, el temps apressa si volem incloure les inversions en el període 2022-2026 dels aeroports de Barcelona i de Madrid.

L’ampliació de Madrid i els seus més de 1.600 milions d’inversió ja són a la rampa de sortida i, amb seguretat, l’aeroport Adolfo Suárez es consolidar­à com un dels grans hubs d’Europa i del món. Com a president d’Aena i com a català compromès amb el seu país, espero que Catalunya no deixi escapar aquesta oportunita­t.

L’evidència empírica dels seus beneficis és abundant en un segle de molta mobilitat

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un avió enlairant-se al costat de l’espai natural protegit que es preveu ocupar amb l’ampliació
XAVIER CERVERA Un avió enlairant-se al costat de l’espai natural protegit que es preveu ocupar amb l’ampliació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain