La Vanguardia (Català-1ª edició)

Targeta groga a la Xina

-

L’estratègia de Joe Biden de plantar cara a la Xina no té res a veure amb la política del seu antecessor, Donald Trump, però tampoc amb la que exercia l’administra­ció de Barack Obama, de la qual ell formava part. L’equip de Biden té clar que el país asiàtic és una amenaça real i, tal com recollia aquesta mateixa setmana el setmanari The Economist citant fonts del seu gabinet: “La Xina està cada vegada menys interessad­a en una fase de coexistènc­ia pacífica i aposta més per intentar el domini del món”. Per aquesta raó, els Estats Units es deixaran de respostes diplomàtiq­ues i aprofitara­n qualsevol sospita d’agressió per part del gegant xinès per criticar-lo. És el que va passar ahir davant l’atac cibernètic patit per un servidor de la companyia Microsoft.

El cap de la diplomàcia dels Estats Units, Anthony Bliken, no va tenir pèls a la llengua per dir que el Govern xinès fomentava un ecosistema de pirates informàtic­s que l’ajudaven a cometre accions desestabil­itzadores en altres països. De fet, Pequín va ser denunciat ahir pels Estats Units, l’OTAN, la UE i dirigents de la Gran Bretanya, Alemanya o Austràlia. Va ser una orquestrad­a sortida en bloc dirigida per un Biden que sap que s’està jugant la supremacia del món davant el poderós líder asiàtic.

És veritat que el salt qualitatiu que ha fet la Xina en intel·ligència artificial i big data el situa en una posició immillorab­le per controlar el ciberespai mundial, si així ho desitja. Però, com sol passar en aquests casos, aquestes dures acusacions s’han de demostrar i, com va reconèixer ahir el mateix Biden, encara no tenen totes les proves. Per aquesta raó, ningú no va parlar ahir encara de sancions. És a dir, Occident es va limitar a ensenyar-li una targeta groga a la Xina en una acció preventiva davant el que pot passar en un futur. A partir d’aquí, l’Administra­ció Biden pot començar a preparar sancions, prohibicio­ns i boicot a productes xinesos, esperant que la UE i la resta de socis els donin suport.

En el fons el que s’està jugant és la gran batalla econòmica del segle. I Biden està absolutame­nt determinat en el propòsit que la Xina no desplaci el seu país del lideratge del món. Això és el que està en joc.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain