La Vanguardia (Català-1ª edició)

Periodiste­s, polítics i activistes de mig món, espiats als seus mòbils

Governs tant autoritari­s com democràtic­s utilitzen el programa israelià Pegasus

- REDACCIÓ Barcelona

El software espia Pegasus, desenvolup­at pel grup israelià NSO, hauria servit per intervenir més de 50.000 telèfons mòbils de polítics, funcionari­s, empresaris, activistes, dissidents i periodiste­s en mig centenar de països, segons una llista obtinguda durant una investigac­ió d’Amnistia Internacio­nal i el consorci periodísti­c Forbidden Stories, format per 16 mitjans internacio­nals entre agències de premsa, diaris europeus i dels Estats Units i canals de televisió.

Governs de països tant autoritari­s com democràtic­s apareixen implicats, com l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs, el Marroc, l’Azerbaidja­n, el Kazakhstan,

el Pakistan, Hongria, França, l’Índia o Mèxic.

NSO només ven Pegasus a governs i, segons afirma la companyia, ho fa amb l’aprovació de l’Estat israelià. El software és conegut des del 2015 i s’ha sofisticat fins al punt que no necessita que l’usuari punxi en un enllaç rebut i pot accedir a aplicacion­s de missatgeri­a, navegadors, al micròfon i fins i tot a la càmera.

Segons Jakub Vavra, analista d’amenaces mòbils de la firma Avast, “Pegasus s’utilitza com una eina molt selectiva i en molt pocs individus”.

En principi l’objectiu de Pegasus és perseguir terroriste­s i altres criminals, però la investigac­ió revela que van ser objectiu del programa més de 600 polítics i funcionari­s, 189 periodiste­s i 85 defensors dels drets humans. El laboratori de seguretat d’Amnistia Internacio­nal va analitzar desenes de mòbils i ha publicat el procés de rastreig.

El cas més notori és el de persones vinculades al periodista saudita Jamal Khashoggi, assassinat en el consolat del seu país a Istanbul l’octubre del 2018. Segons The Washington Post, diari en el qual col·laborava i membre del consorci periodísti­c, la seva promesa i la dona de la qual es volia divorciar van ser espiades, així com el fiscal turc Irfan Fidan i Iassin Aktay, assessor del president Erdogan i aparentmen­t l’home que filtrava a la premsa dades de la investigac­ió. Agnès Callamard, llavors relatora de l’ONU per al cas i avui secretària general d’Amnistia Internacio­nal afirma que es va utilitzar Pegasus

El software va espiar pròxims al periodista saudita assassinat Khashoggi, el fiscal i un assessor d’Erdogan

“per estar per davant del que es pogués revelar”. Altres periodiste­s espiats han patit amenaces o detencions, com el marroquí Omar Radi, que ahir va ser condemnat a sis anys per agressió sexual i espionatge. El mexicà Cecilio Pineda Birto va ser assassinat el 2017, després de ser inclòs en l’esmentada llista.

NSO ha negat que tingués res a veure amb tot això. En una carta a Forbidden Stories diu que el seu informe es basa en “assumpcion­s errònies” i “teories sense corroborar”. NSO no pot confirmar o desmentir quins governs són clients seus. El consorci periodísti­c va consultar tots els governs implicats segons la llista però aquests o no van respondre o van negar ser clients de la firma. El 2019, WhatsApp i Facebook van demandar NSO al detectar un intent de penetrar en 1.500 usuaris. El 2018 hi va haver una altra demanda a Israel i Xipre, i des del 2017 l’FBI estaria investigan­t NSO, segons l’agència Reuters. El ministre israelià de Salut, Nitzan Horowitz, del partit Meretz i membre del gabinet de seguretat del primer ministre, va dir que discutiria amb el ministre de Defensa, Benny Gantz, sobre a qui s’exporta Pegasus.c

1 oct. nov. 2020 des. gen. 2021 feb. març abr. maig juny jul.

 ?? JACK GUEZ / AFP ?? La seu del grup israelià NSO a Herzliya, a prop de Tel-Aviv, en una imatge del 2016
JACK GUEZ / AFP La seu del grup israelià NSO a Herzliya, a prop de Tel-Aviv, en una imatge del 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain