La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia assegura que ha provat amb èxit el nou míssil hipersònic Tsirkon

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Rússia va anunciar ahir que havia provat amb èxit un nou míssil de creuer Tsirkon, una nova arma que el cap del Kremlin, Vladímir

Putin, va presentar fa tres anys com a part de la nova generació d’armament rus sense comparació al món.

Segons el Ministeri de Defensa rus, el coet va ser llançat des de la fragata Almirall Gorxkov , al mar Blanc, i va assolir el seu objectiu a terra, en un punt de la costa del mar de Barentsz, al nord de Rússia, a una distància de més de 350 quilòmetre­s.

“S’han confirmat les caracterís­tiques tàctiques i tècniques del coet Tsirkon. La velocitat de vol va ser d’aproximada­ment Mach 7”, 8.575km/h, va publicar el ministeri al seu web.

El pla de Rússia és dotar amb aquest tipus de míssils de creuer hipersònic­s la seva Armada, i instal·lar-los tant en vaixells de superfície com en submarins.

Enmig de les tensions amb els països occidental­s, Rússia ha multiplica­t

Putin va presentar aquestes noves armes el 2018 i les va qualificar d’“invencible­s” contra l’escut dels Estats Units

els últims anys els anuncis de noves armes. En un encès discurs, acompanyat de simulacion­s per ordinador, el març del 2018 Putin va presentar sis noves armes estratègiq­ues, entre les quals hi ha els míssils hipersònic­s com el Tsirkon. Putin en va assenyalar les caracterís­tiques, la velocitat, la maniobrabi­litat i la increïble altura que poden assolir. Però sobretot va subratllar que són “invencible­s”, i les va presentar com a armes “defensives” contra l’escut antimíssil­s dels EUA. “Contra elles res no pot fer un escut”, va afirmar.

La primera prova del Tsirkon es va dura terme l’octubre del 2020, que Putin va saludar com “un gran esdevenime­nt per a tot el país”. Des d’aleshores s’han fet almenys dos assajos més des de l’Almirall Gorxkov.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain