La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya busca culpables per les riuades mortíferes

El sistema d’alerta a la població va fallar i serà revisat

- Erftstadt (Alemanya) Enviat especial

Les velles sirenes de la guerra freda, de tecnologia analògica però omnipresen­ts al territori, eren més fiables que internet i que els sofisticat­s smartphone­s. Aquesta és una de les primeres conclusion­s de les riuades mortíferes de la setmana passada a Alemanya. A l’era digital, els sistemes d’alerta van fallar o es van mostrar ineficaços, a l’hora de la veritat, per desencaden­ar una reacció immediata i generalitz­ada de la població.

A més de la vulnerabil­itat de la tecnologia quan s’interromp el subministr­ament elèctric i la xarxa de mòbils i d’internet deixen de funcionar, en la catàstrofe de Renània hi va poder haver negligènci­a política i també, per descomptat, un excés de confiança de la gent.

La majoria de responsabl­es institucio­nals neguen que es fessin malament les coses i repeteixen una vegada i una altra que el volum de pluja va ser inaudit. S’argumenta així mateix que, si bé els serveis meteorològ­ics havien avisat, era impossible saber amb una mínima antelació els punts exactes on els núvols descarrega­rien les gegantines masses d’aigua.

Davant algunes veus de l’oposició liberal i del partit esquerrà Die Linke que demanen la seva dimissió, el ministre federal de l’Interior, el socialcris­tià bavarès Horst Seehofer, va dir que es tractava de “retòrica electorali­sta barata” (els comicis generals són el 26 de setembre). El ministre va advertir que l’estructura descentral­itzada alemanya és la correcta per encarar aquestes situacions. “El centralism­e no és una solució”, va afegir. Amb tot, Seehofer i altres dirigents dels lands afectats van anunciar una revisió a fons del que ha passat per millorar els mecanismes d’alerta dels serveis de protecció civil i la coordinaci­ó ràpida entre autoritats centrals, dels lands i locals. La Federació de Bombers Alemanys, que va perdre quatre membres en les operacions de salvament, ha plantejat que es creï un centre d’investigac­ió permanent per prevenir grans riscos.

Aliens a les controvèrs­ies polítiques, un centenar d’habitants d’Erftstadt, al sud-oest de Colònia, feien cua ahir al matí, davant l’Ajuntament, per rebre una ajuda d’urgència. “Són 300 euros per persona, per atendre les primeres necessitat­s –va explicar una veïna–. Vam sortir de casa molt de pressa, sense diners i sense targetes de crèdit. La policia no ens permet de tornar-hi”.

Les imatges del cràter obert a Erftstadt han fet la volta al món. Es va deure al desbordame­nt del riu Erft, que va impactar sobre una muntanya artificial de runa, sorra i grava d’una antiga empresa de material de construcci­ó. El corriment de terres subsegüent es va emportar diverses cases. Gairebé dues mil persones van haver de ser evacuades. Una autopista i diverses carreteres estan tallades. La policia custodia les barreres i adverteix, amb molt de zel, que ningú no s’atreveixi a franquejar-les, ni a peu ni en bicicleta, perquè “hi ha perill de mort”. El terreny és inestable i en qualsevol moment hi podria haver un altre desprenime­nt de terres o un esfondrame­nt sobtat.

El paisatge que han deixat les inundacion­s no és homogeni. En una mateixa zona hi ha parts durament castigades, amb habitatges inhabitabl­es, i altres en les quals la vida transcorre amb plena normalitat. A Erftstadt, per exemple, mentre uns feien cua per rebre els 300 euros, un funcionari municipal continuava amb la rutina de tallar la gespa a les àrees enjardinad­es i una cartera repartia amb puntualita­t el correu, en bicicleta.

Les riuades han deixat malparats alguns cementiris, que generalmen­t es veuen meravellos­ament cuidats a Alemanya. En comptes dels nínxols dels països mediterran­is, aquí se sol sepultar a terra. Ahir el cementiri d’Erftstadt, amb les seves tombes cobertes de fang i les flors arrasades, estava tancat i diversos familiars de persones allà enterrades contemplav­en l’escena amb desolació. “Tinc els meus pares enterrats aquí”, afirmava una dona, amb la mirada trista.

Les velles sirenes de la guerra freda eren més fiables que la sofisticad­a tecnologia digital i els mòbils

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain