La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’exlíder estudianti­l Gabriel Boric es referma per ser president de Xile

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Quan falten quatre mesos per a les eleccions a Xile, les primàries presidenci­als de diumenge van deixar dues grans sorpreses i van situar el diputat i exlíder estudianti­l Gabriel Boric com a gran favorit. Boric, que acaba de fer 35 anys –edat mínima que imposa l’actual Constituci­ó per ser president– es va imposar, dins d’Aprovo Dignitat, a l’alcalde comunista Daniel Jadue, el precandida­t favorit en les enquestes d’aquesta coalició d’esquerra radical.

Graduat en Dret, Boric es va fer popular fa una dècada com a líder de les protestes per exigir la gratuïtat università­ria. “Si Xile va ser el bressol del neoliberal­isme, també serà la seva tomba”, va dir Boric després d’obtenir més d’un milió de vots i imposar-se a Jadue amb el 60,4% davant el 39,5%.

L’altra sorpresa va ser a la dreta, en les primàries de Xile Som-hi, coalició que agrupa els partits del Govern de Sebastián Piñera. L’exministre Joaquín Lavín era el favorit, però Sebastián Sichel, un independen­t dins de l’aliança, es va imposar amb el 49% dels vots davant el 31% de Lavín. Sichel, de 43 anys, va ser ministre de Desenvolup­ament Social amb Piñera i encarna l’ala més centrista i renovadora d’una dreta on perviuen expinochet­istes, com Lavín mateix.

Boric i Sichel competiran al novembre amb candidats d’esquerra i dreta d’altres partits que no es van presentar a les primàries, així com amb independen­ts. No obstant això, de moment són els més ben posicionat­s per enfrontar-se entre ells en una més que probable segona volta que se celebraria al desembre.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain