La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu prioritza l’agenda bilateral amb Catalunya per superar el procés

La Moncloa intenta incorporar sense èxit la Generalita­t als fòrums autonòmics

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Sanitat i educació, inversions i transferèn­cies, infraestru­ctures i transports... La nova ministra de Política Territoria­l i portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, va advertir ahir que aquestes són les qüestions que realment importen als catalans, malgrat que estan arraconade­s pels deu llargs anys de confrontac­ió política del procés. “Aquests temes no han estat a l’agenda i s’han de recuperar. Serà el meu afany com a ministra”, va assegurar Rodríguez, en una entrevista a la Ser, davant un independen­tisme que persevera en la seva demanda d’amnistia i autodeterm­inació.

Aquestes qüestions del “dia a dia” estaran a sobre de la taula a la reunió de la comissió bilateral Generalita­t-Estat del 2 d’agost a Madrid –just tres anys després de la seva última cita a Barcelona–, segons va acordar amb la consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà. Sense restar rellevànci­a a la taula de diàleg polític, que es reactivarà ja al setembre, Rodríguez va destacar la importànci­a de la comissió bilateral per començar a superar el procés. “Ja hi ha massa temps de conflicte. Una dècada de conflicte polític a Catalunya, que va arribar a les llars i ha trencat famílies i amics. Hi ha necessitat de recompondr­e, de retrobar-se, personalme­nt i socialment”, va assegurar. “I ho podem fer atenent qüestions molt bàsiques, perquè, com que l’agenda política va imposar altres debats, no es va atendre el que és important”, va insistir.

La portaveu del Govern central va rebutjar de totes totes el referèndum d’autodeterm­inació: “En el marc de la Constituci­ó i de la llei hi cap tot. A fora, res”. I va reclamar un canvi de guió als independen­tistes: “Haurien d’haver après la lliçó”, va advertir. “El Govern ha fet un gest molt important per la convivènci­a, per sortir del marc del conflicte, i ara ells també han de fer un esforç per recompondr­e la concòrdia dins de Catalunya”, va reclamar.

I va cridar l’independen­tisme a assumir aquest “nou temps” i valorar l’aposta de l’Executiu: “No tot continua igual; hi ha hagut un canvi de rasant. Hi ha un Govern disposat al diàleg, en el marc de la llei i la Constituci­ó. I ara ells han de fer el seu pas”.

L’Executiu ja veu encarrilad­a la relació bilateral amb la Generalita­t, però continua sense aconseguir incorporar Pere Aragonès als fòrums de debat multilater­al amb la resta de les autonomies. A la Moncloa ja van lamentar que el

La ministra de Política Territoria­l avisa que els independen­tistes “haurien d’haver après la lliçó”

president excusés la seva assistènci­a dijous passat a l’homenatge a les víctimes de la covid que es va celebrar a Madrid, amb una primera edició, l’any passat, on sí que va assistir Quim Torra.

Aleshores a la Moncloa van celebrar la presència de Torra, després que també participés en les conferènci­es de presidents que convocava Sánchez per fer front a la pandèmia. Però el retorn de Torra als fòrums multilater­als va durar poc. A la conferènci­a de presidents ja presencial que va tancar el curs, l’1 d’agost del 2020 a San Millán de la Cogolla, no hi va assistir. Va ser l’únic president que va ser baixa.

Aquest 30 de juliol se celebrarà una altra conferènci­a de presidents, a Salamanca, a què Aragonès tampoc no té previst assistir. I encara s’ha de confirmar si el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, assistirà al Consell de Política Fiscal i Financera que María Jesús Montero convocarà abans que s’acabi el juliol.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain