La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado portarà a Europa qualsevol intent de reforma del Poder Judicial

Podem pressiona per reprendre el canvi legal que ja va retirar l’Executiu central

- LUIS B. GARCÍA Barcelona

Lluny de remetre, cada dia que passa s’incrementa el ja alt voltatge que impregna les relacions entre dos dels pilars de la democràcia espanyola, el judicial i l’executiu. Podem i PP es van encarregar d’elevar ahir els decibels a propòsit de la pressió dels liles per rebaixar les majories parlamentà­ries necessàrie­s per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i no haver de comptar amb el PP.

Els liles van confirmar ahir que ja han fet “diverses propostes per desbloquej­ar” la renovació del màxim òrgan dels jutges, “perquè de vies n’hi ha” per fer-ho, segons va assegurar el portaveu estatal, Pablo Fernández. D’aquesta manera, el dirigent va admetre que la seva formació ha traslladat al si de l’Executiu central la necessitat de reprendre una via com la que va retirar el Govern central a l’abril, la proposició de llei que pretenia modificar la forma d’elecció del CGPJ, que va rebre una forta contestaci­ó de les associacio­ns judicials i dubtes a la UE i el Consell d’Europa.

Segons va avançar ahir El País, Podem estaria disposat a recuperar aquella reforma i que en lloc de requerir-se les tres cinquenes parts del Congrés i del Senat, només fos necessària una majoria de grups i diputats. Tot i això, Fernández no va voler endinsarse en la proposta i es va llançar al traç gruixut, a la crítica al PP i al Poder Judicial.

El portaveu va arremetre contra la “rebel·lia constituci­onal” i el “segrest” que, a parer seu, manté el PP sobre el CGPJ, i va qualificar el líder de l’oposició, Pablo Casado, d’“analfabet constituci­onal” per haver exigit que Podem no tingui res a dir en la renovació. També es va endinsar en la crítica contra les últimes sentències, com ara la del TC contra el primer estat d’alarma, assegurant que una part de la cúpula judicial es “passa per l’arc del triomf” la separació de poders.

Casado va contestar preventiva­ment assegurant que tornarà a anar a Brussel·les si el Govern central s’atreveix a canviar la llei del Poder Judicial en el sentit que proposa Podem i ja va plantejar l’Executiu central. I va posar com a escut els fons europeus advertint que el canvi legislatiu posaria en risc la seva recepció: “Europa ja ha dit que, o es respecta la independèn­cia judicial i la separació de poders, o hi haurà una infracció clara a l’Estat de Dret que posarà en risc l’arribada de l’ajuda europea”, va assenyalar.

El líder del PP va remarcar la incoherènc­ia que suposaria que en plena recepció d’aquests fons Espanya se situés en “un atac a l’Estat de dret”, perquè provocaria que es pogués activar un procedimen­t per l’article 2 dels Tractats de la Unió, com es fa a Polònia o a Hongria o es demana de fer a Malta i Eslovàquia, va avisar.

De moment al Govern central no es pronuncien sobre la qüestió, però les últimes crítiques al TC per la decisió que anul·la el primer estat d’alarma no fan res més que allunyar les possibilit­ats d’un acord, si és que realment n’hi ha cap.

Els de Pablo Casado mantenen el “principi”, condició al cap i a la fi, d’“assegurar la independèn­cia judicial” per acordar la renovació del CGPJ amb el Govern central, una fórmula eufemístic­a amb què en realitat insisteixe­n a treure de l’equació Podem perquè no tingui representa­nts afins al Consell. Amb la seva estratègia el PP s’assegura de poder mantenir la majoria conservado­ra a la cúpula judicial per a la resta de la legislatur­a.

Els liles al·leguen que la cúpula judicial es “passa per l’arc del triomf” la separació de poders

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain