La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC torna a lligar els comptes del 2022 a l’execució dels actuals

Vilalta insta Sánchez a analitzar el compliment del pressupost

- ÀLEX TORT Barcelona

Comissió bilateral Generalita­tEstat per al 2 d’agost, taula de negociació entre els governs espanyol i català per a la tercera setmana de setembre per resoldre el conflicte polític, la comissió de seguiment pressupost­ari, els contactes intermiten­ts entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez... Hi ha tantes línies de diàleg obertes –malgrat estar enverinade­s per la fiança de 5,4 milions d’euros del Tribunal de Comptes a 34 excàrrecs de la Generalita­t– que es fa gairebé impossible pensar que Esquerra pugui acabar negant l’aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat per al 2022 al Govern del PSOE i Unides Podem. Però ahir va tornar a aixecar el dit índex a Pedro Sánchez: o es compleix el que es va acordar als pressupost­os vigents pel que fa a Catalunya o ERC no s’asseurà a la taula per parlar dels del 2022.

“És necessari que es compleixin [les execucions pressupost­àries], que se segueixin les previsions recollides als pressupost­os d’aquest any perquè puguem valorar els pressupost­os de l’any que ve. És molt lògic, és de sentit comú”, va expressar ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta.

La Moncloa i la Generalita­t s’han d’asseure per estudiar el grau de compliment del que es va pactar durant la negociació dels pressupost­os del 2021. Ho han de fer a la comissió mixta d’Infraestru­ctures, que és l’encarregad­a de fer el seguiment de l’execució. Al novembre es va acordar que aquest espai passaria de reunir-se a any vençut a reunir-se cada quatre mesos. No s’ha complert. El calendari electoral i postelecto­ral és l’excusa: al desembre es va dissoldre el Parlament; al febrer hi va haver eleccions a Catalunya, i les negociacio­ns entre ERC i Junts per formar Govern es van allargar fins a tres mesos.

“Estem pendents que es pugui reunir la comissió de seguiment i saber exactament l’estat de les execucions”, va assegurar la portaveu. El cas és que revisar el compliment no és sobrer. Entre d’altres, Esquerra va pactar amb el PSOE el novembre del 2020 que durant l’any següent entre inversions i transferèn­cies s’afegissin 340 milions d’euros als 1.999 milions previstos inicialmen­t als comptes per a Catalunya. Total, 2.339 milions. La xifra implicava un 19,13% del total regionalit­zat, que suposava superar per primer cop, va dir Aragonès llavors, la contribuci­ó al PIB que fa Catalunya sobre el conjunt de l’Estat.c

La comissió que ha de vetllar pel pressupost executat no s’ha reunit tot i que es va pactar que ho fes cada 4 mesos

 ?? MARC PUIG / ERC ?? La portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, ahir durant la roda de premsa
MARC PUIG / ERC La portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, ahir durant la roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain