La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’independen­tisme fa costat a un jove a qui el Govern demana sis mesos de presó

Jutjats dos activistes per haver tallat la via del tren en una protesta el 2019

- TONI MUÑOZ Barcelona

Les contradicc­ions són habituals en l’independen­tisme. Ahir, mentre una delegació d’ERC i JxCat clamava per l’absolució d’un jove acusat per haver tallat les vies del tren durant una protesta contra l’inici del judici del procés el febrer del 2019, dins el tribunal un representa­nt legal en nom del Govern li demanava 6 mesos de presó.

La paradoxa va ser defensada per la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que va subratllar que el Govern “no pot generar indefensió als seus servidors públics quan fan la feina”, però va advertir que “això no pot servir per criminalit­zar la protesta”. I va aprofitar per llançar un dard als seus socis assenyalan­t que “el procés judicial ja estava obert” quan ERC va assumir el Departamen­t d’Interior, i que “hi ha casos que els tenim en herència” de quan la conselleri­a estava en mans de Junts per Catalunya.

A les portes del palau de justícia de Barcelona es van concentrar dirigents dels partits independen­tistes, tot i que cap membre del Govern.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va reclamar l’absolució i l’amnistia. També hi havia les exconselle­res Alba Vergés i Meritxell Serret, entre d’altres. I per part de Junts, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula; i Carles Riera, de la CUP.

Al banc dels acusats s’hi asseia Pol Serena, membre de les joventuts d’ERC, juntament amb un altre manifestan­t, a qui la Fiscalia demana 8 anys de presó per haver llançat dues ampolles i haver lesionat lleument dos Mossos durant la vaga independen­tista del febrer del 2019 que va tallar les vies de tren de l’estació de plaça Catalunya. La Generalita­t, per la seva banda, demana una condemna de mig any de presó i que indemnitzi els mossos amb 113,77 euros a cada un. El ministeri públic i el Govern van mantenir l’acusació al final del judici pels

La Fiscalia demana vuit anys de presó a Pol Serena, de les joventuts d’ERC, per llançar dues ampolles als Mossos

delictes de desordres públics, atemptat en concurs ideal i lesions, mentre que l’altre acusat va ser absolt in voce pel jutge després que s’acredités que ni tan sols va participar de la protesta.

Durant el judici l’acusat va reconèixer haver llançat “dues ampolles d’aigua buides” a la línia policial, però “sense intenció de fer mal, perquè amb una ampolla buida és impossible fer mal”, va al·legar. “Era un acte de defensa. Estàvem enfadats i farts que ens hostiessin”, va dir.

Dos mossos d’esquadra van identifica­r el jove com a autor del llançament que els va lesionar. Ara bé, l’agent no es va fer mal fruit de l’impacte del cop de l’ampolla, sinó que, segons va dir, quan va intentar esquivar el llançament es va fer “una estrebada muscular a l’abductor”, de què va trigar tres dies a recuperar-se. L’altre agent que va declarar va dir que havia rebut l’impacte d’una llauna de cervesa llançada per l’acusat, lesió de què també va trigar tres dies a recuperar-se, tot i que no li va impedir de continuar treballant.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain