La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estratègie­s oposades contra la covid

- Adjunt al Director: __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

La cinquena onada de la pandèmia, la de la variant delta, ja ha arribat a tot el món. La seva capacitat de contagi és molt més alta que les anteriors i afecta grups de població més joves i fins i tot persones amb la pauta completa de vacunació. A Europa estem veient, com també va passar en les onades anteriors, que cada Estat té estratègie­s diferents per combatre la covid. Els responsabl­es polítics apliquen un catàleg de mesures que van des d’un increment de les restriccio­ns per evitar els nous repunts fins a l’eliminació completa de qualsevol mesura coercitiva de les llibertats. Una contradicc­ió que exemplifiq­uen Anglaterra i França.

En un moment en què el Regne Unit registra més de 50.000 contagis diaris, el nombre més alt des de gener, i amb el 67,8% dels adults vacunats amb dosi completa, el primer ministre, Boris Johnson, va beneir ahir l’anomenat “dia de la Llibertat”, va aixecar a Anglaterra totes les restriccio­ns i l’obligatori­etat de la mascareta, va permetre que clubs nocturns i esdevenime­nts esportius funcionin a plena capacitat i va recomanar, “amb prudència”, el final del teletrebal­l i el retorn físic al lloc laboral. La paradoxa és que mentre Johnson declarava “barra lliure”, ell mateix passava aquest primer “dia de la Llibertat” aïllat després d’estar en contacte amb un positiu i de rebre dures crítiques per haver declarat al principi que no es confinaria. Els experts adverteixe­n que aquesta reobertura total pot ser una amenaça per a la resta d’Europa i qualifique­n la mesura de “desastrosa”. Tot això mentre, com hem dit, el país viu un repunt important de positius.

Queda clar que l’aposta de Johnson és que l’economia britànica es torni a posar en marxa a ple rendiment aprofitant el percentatg­e de persones vacunades, en un nou capítol en la resposta al virus de resultat incert. Una reobertura que està causant noves tensions com les provocades per l’aplicació del servei de salut britànic (NHS) que demana a centenars de milers de persones que s’aïllin, fet que està provocant una manca de treballado­rs a les empreses i tensions en supermerca­ts per acaparar productes. Les mesures aplicades a Anglaterra –Gal·les, Escòcia i l’Ulster posen en marxa les seves pròpies polítiques més cauteloses– han dividit la població entre els que demanen que es mantinguin les restriccio­ns perquè temen que el virus torni a omplir els hospitals i els que aplaudeixe­n recuperar una llibertat total. Johnson es juga amb aquesta decisió bona part del crèdit polític que li queda i una marxa enrere li suposaria un fracàs sense pal·liatius. L’altra cara de la moneda és França, que, com altres països europeus, ha introduït noves limitacion­s. Al país veí a partir de demà serà necessari mostrar un certificat covid per poder accedir a teatres, museus i cinemes, i en uns dies a bars i restaurant­s. També serà obligatori que tot el personal sanitari estigui vacunat abans del 15 de setembre. I als Països Baixos els contagis s’han multiplica­t per sis en una setmana després que el 26 de juny el Govern aixequés la major part de les restriccio­ns, cosa que el primer ministre ja ha qualificat d’error.

Cada país pren les decisions en funció de la seva situació sanitària a cada moment, però no deixa de sorprendre que estats veïns amb situacions similars apliquin mesures tan antagòniqu­es i moltes vegades de difícil comprensió per a la ciutadania. Especialme­nt en època estiuenca, amb milions d’europeus decidint què fer amb les seves vacances.

I sobretot quan sí que hi ha unanimitat en la comunitat científica i mèdica a tots els països sobre les greus conseqüènc­ies d’una desescalad­a massa ràpida que acabi comportant un nombre més alt de contagis i l’aparició de variants del virus més agressives.c

Mentre Anglaterra estrena “llibertat” i elimina les restriccio­ns, França les àmplia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain