La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedres contra la política

-

Demà dimecres acaba el termini per pagar la fiança de 5,4 milions d’euros que, en concepte de responsabi­litat comptable, es reclama als polítics i alts funcionari­s implicats pel Tribunal de Comptes en el cas del presumpte ús irregular de fons públics en l’acció exterior de la Generalita­t durant les presidènci­es d’Artur Mas i Carles Puigdemont. L’òrgan fiscalitza­dor ha rebutjat concedir una ampliació del termini de pagament, com van sol·licitar alguns de la trentena d’excàrrecs assenyalat­s. Si les defenses no abonen la caució correspone­nt, s’activarà automàtica­ment l’embargamen­t de béns. Utilitzant la terminolog­ia de l’exministre Ábalos, aquestes causes en el Tribunal de Comptes són pedres al camí de l’imprescind­ible diàleg entre el Govern espanyol i el Govern català, i un obstacle considerab­le per a la normalitza­ció política a Catalunya.

La Generalita­t, mitjançant un decret llei, ha creat un Fons Complement­ari de Riscos amb 10 milions d’euros, gestionat per l’Institut Català de Finances. Amb aquesta mesura, que ha tingut el suport del PSC, es pretén que l’Administra­ció catalana intervingu­i com a contraaval de l’aval que presenti una entitat financera per donar cobertura a les reclamacio­ns judicials o administra­tives a càrrecs autonòmics.

La Generalita­t apareix com perjudicad­a a l’acta de liquidació provisiona­l però el Govern insisteix a negar aquesta condició, ja que recorda que l’Estatut contempla l’impuls de polítiques en l’àmbit internacio­nal. El Tribunal de Comptes considera que l’acció exterior promoguda per les autoritats catalanes entre el 2011 i el 2017 està relacionad­a amb el procés i la difusió del projecte independen­tista, un enfocament discutible i exagerat, si s’analitza el contingut de tots els viatges i iniciative­s desenvolup­ades, algunes de les quals eren de caràcter merament comercial i econòmic.

Novament, hem de lamentar que el retorn a les vies polítiques del plet català es vegi dificultat per dinàmiques que, amb enfocament­s més o menys controvert­its, desborden la voluntat de bastir ponts i buscar zones de coincidènc­ia per sortir del bloqueig. Hi ha inèrcies que tendeixen a empitjorar el paisatge polític. El Tribunal de Comptes, un òrgan el funcioname­nt del qual és manifestam­ent millorable, s’ha convertit en protagonis­ta incert d’un moment molt delicat, que exigeix quantitats enormes de sentit comú, paciència i voluntat de tancar ferides. Cal esperar que, dins dels marges propis de la normativa vigent, s’apartin les pedres del camí i pugui reforçar-se el camí del diàleg, l’únic que pot crear solucions plausibles.c

El Tribunal de Comptes rebutja ampliar el termini per pagar els 5,4 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain