La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Connaisseu­r’ en dos dies

- Quim Monzó

Als diaris, una de les entreviste­s més valorades és la que es fa al foraster que s’ha instal·lat al país, si el foraster en qüestió té un càrrec important en alguna empresa. Si en el decurs de l’entrevista l’estranger deixa anar pinzellade­s que demostren que ja s’ha integrat una mica, els lectors en queden definitiva­ment encantats.

Això ha passat ara a El Comercio de Gijón. Entreviste­n el belga Tom Van de Cruys, director general adjunt de TotalEnerg­ies (112.000 empleats). Després de viure a diversos països, l’any passat es va instal·lar a Gijón. Van de Cruys lloa el pixín i els Picos de Europa, i diu la frase definitiva, que el periodista tria com a titular: “Ja tinc clar que la fabada no és per al sopar”. És una afirmació que demostra l’empatia del personatge amb el país on ha anat a viure i que està destinada a provocar en molts asturians un somriure de satisfacci­ó. De fet no és més que l’adaptació als usos locals d’una frase coneguda a mig món: de banquets i bons sopars n’estan plens els fossars.

Conec asturians que, si una nit els ve de gust, per sopar prenen fabada. La digestió és pesada, però no sempre, i no més que haver de fer-ne la sobretaula amb gent que detestes. La prevenció contra la fabada nocturna recorda la prevenció contra la paella nocturna que hi ha aquí. “No es pot sopar paella!” és un anatema habitual. Com la de la fabada, la digestió de l’arròs és pesada de vegades, però de vegades no. Tampoc no són de digestió fàcil les pizzes –amb salami, pernil, ceba, salses i formatges diversos– o els xauarmes hipergreix­osos que molta gent es cruspeix abans d’anar-se’n al llit.

El dia que traslladin Van de Cruys a Galícia i l’entrevisti­n, que digui que ja té clar que si menges pop á feira no pots beure aigua perquè, a la panxa, l’aigua endureix el pop i et pots morir. És una absoluta estupidesa però així es farà l’enrotllat, i l’entrevista­dor ja tindrà titular.c

Més pesat és haver de fer-ne la sobretaula amb gent que detestes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain