La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vida en remot

- Begoña Gómez Urzaiz

Si trec el nas al pati interior a primera hora del matí, veig el meu veí dels baixos que comença la jornada laboral a la taula de la terrassa. En xancletes, bermudes i headset per a les videotruca­des, va enllaçant reunions i, de vegades, mentre parla, rega les plantes. Té els ficus que fan goig. No sé si ell ja teletrebal­lava abans de la pandèmia, però sí que sospito que aquest home no el torna a arrossegar a una oficina ni Déu.

Al meu voltant, sento les històries dels meus amics assalariat­s –éssers que gaudeixen de coses exòtiques com ara vacances pagades i sopars d’empresa– que negocien amb els caps com i on treballara­n a partir del setembre. M’expliquen que hi ha moltes oficines que s’han convertit en llocs fantasma on només hi van els alts càrrecs, i els càrrecs mitjans que aspiren a ser alts. Es miren entre si confosos, com preguntant-se on és tota aquella gent sobre la qual manen. Què deuen estar fent des de l’últim Teams.

Alguns empleats diguem manats sí que troben a faltar la presencial­itat, les xerrades d’oficina, no dependre del Zoom i no haver de deixar constància de tot per escrit. O viuen en pisos petits i estan tips de costejar-li el wifi a l’empresa. Les enquestes, però, indiquen que, qui pot escollir, tendeix a preferir el teletrebal­l o un model mixt. I en moltes juntes directives hi ha inquietud per aquesta forma de vida de la qual abans de la pandèmia només gaudien uns quants.

He treballat en redaccions vibrants, esbojarrad­es i divertides. També en llocs tristos i tensos, corcats per la política jeràrquica, les ganivetade­s inter pares iel gossip del dolent. Gairebé totes les oficines són una barreja dels dos models. Fa anys que treballo des de casa i m’ha resultat antropològ­icament interessan­t veure com tanta gent anava adoptant per primera vegada la vida en remot. Ara ells també saben coses que els autònoms ens callàvem mentre ens dedicàvem a plorar per les nostres quotes a Twitter. No volíem revelar el secret: que cada dia, cap allà les dues, ajuntem les mans i donem gràcies a l’INSS per no haver d’estar fent cua davant el microones de l’empresa per escalfar el tàper.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain