La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guanyar la guerra

- Lluís Bassat

El coronaviru­s és un enemic perillosís­sim. Ha causat un nombre de víctimes superior al de moltes guerres i, quan semblava que el teníem dominat, es reinventa i es torna més perillós que mai. Potser per culpa nostra, per creure que ja el teníem dominat, per excés de confiança i perquè políticame­nt convenia obrir una mica la mà per donar un respir a l’economia i una mica d’alegria als joves, però el contraatac ha estat fortíssim. Encara no li havíem donat el cop de gràcia, si se’m permet aquest símil taurí, i l’animal s’ha tornat a posar dret i està clavant la banya a qui se li posa al davant.

Les guerres, com els partits de futbol, es guanyen quan l’enemic és derrotat, no quan es marca el primer gol. A la final de l’Eurocopa, Anglaterra va marcar un gol tot just començar el matx. Tenia Itàlia contra les cordes, seriosamen­t tocada, però no va ser capaç de rematar el partit. Guanyar per 1-0 i

Hem de fer un últim esforç vacunant i sent estrictes com ho vam ser

intentar mantenir el resultat és una mala estratègia. Quan es comença guanyant i l’adversari dona senyals de debilitat és quan cal posar tota la carn a la graella i anar a buscar el segon gol i el tercer. Ja ho deia el genial Johan Cruyff: “M’estimo més guanyar per 5 a 4 que per 1 a 0”. I Anglaterra no ho va fer. Itàlia va empatar cap al final del partit i el va guanyar als llançament­s de penals.

Al virus l’hauríem hagut de derrotar tan contundent­ment que no es pogués refer. No ho vam fer, però encara hi som a temps, encara que per això hàgim de tornar a tancar-nos a casa i hàgim de deixar de veure’ns amb els éssers estimats. I si un sector, com l’hostaleria i la restauraci­ó, pateix econòmicam­ent, que l’Estat l’hi compensi. Ningú no n’ha de sortir perjudicat, però si no fem res, tots acabarem perjudicat­s.

Aquesta guerra contra el coronaviru­s no pot continuar. Ja ha causat massa morts i ha trencat massa famílies. L’hem de guanyar ara, costi el que costi. Tant se val què hàgim de sacrificar. Hem de fer un últim esforç vacunant els que encara no ho estan. I sent estrictes com ja ho vam ser. Hem demostrat prou maduresa per sacrificar-nos pel bé comú. Tornemho a fer. Si no, pot ser que al final el virus ens guanyi als penals.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain