La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’institut VHIO de recerca oncològica obté la distinció Severo Ochoa

- JOSEP CORBELLA Barcelona

L’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO) ha estat acreditat pel Ministeri de Ciència i Innovació com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, una distinció que reconeix els millors centres de recerca d’Espanya i els garanteix un finançamen­t estable d’un milió d’euros anuals durant quatre anys.

El programa Severo Ochoa es va crear el 2011, quan Cristina Garmendia era ministra de Ciència i Innovació, en un moment en què les retallades amenaçaven de paralitzar els centres de recerca. Des d’aleshores, s’ha convertit en un instrument que blinda els centres de vaivens pressupost­aris.

En la convocatòr­ia d’aquest any, el VHIO és l’única institució que ha estat acreditada com a centre Severo Ochoa per primera vegada. Dirigit per Josep Tabernero, el VHIO ha duplicat la producció científica els últims cinc anys i té actualment 26 grups de recerca que inclouen des de la biologia bàsica del càncer fins als assajos clínics de nous fàrmacs.

Enguany han renovat la seva acreditaci­ó el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i tres centres de Madrid: l’Institut de Física Teòrica, l’IMDEA-Nanociènci­a i el Centre de Biotecnolo­gia i Genòmica de Plantes. Dues institucio­ns més han recuperat l’acreditaci­ó: el Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars (CNIC) i el Centre Basc de Cognició, Cervell i Llenguatge (BCBL).

En la categoria d’Unitats d’Excel·lència María de Maeztu, que distingeix institucio­ns més petites i les dota amb 500.000 euros anuals durant quatre anys, han estat distingits per primera vegada l’Institut de Ciències de l’Espai (amb seus a Barcelona i al campus de la UAB) i l’Institut de Matemàtiqu­es de la Universita­t de Granada.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain