La Vanguardia (Català-1ª edició)

El telescopi Hubble torna a funcionar després d’estar un mes avariat

- REDACCIÓ Barcelona

El telescopi espacial Hubble torna a estar en funcioname­nt després que una avaria en un ordinador de bord el deixés fora de servei el 13 de juny. “Ara tots els instrument­s del telescopi espacial Hubble estan operatius, i les dades científiqu­es s’estan tornant a recopilar per augmentar la nostra comprensió de l’univers”, va informar la NASA dissabte per Twitter.

Els instrument­s científics van deixar de funcionar el 13 de juny quan es van posar en mode de seguretat, una operació prevista per protegir-los en cas d’anomalies inesperade­s. Els enginyers que controlen el telescopi des de la Terra van localitzar l’origen del problema en una unitat de control d’energia associada amb l’ordinador central del Hubble.

L’intent inicial de reiniciar l’ordinador de bord va resultar infructuós. Al llarg de quatre setmanes els enginyers van provar d’identifica­r l’origen

Ara que ja no és possible anar a reparar l’observator­i en òrbita, qualsevol avaria pot ser l’última

del problema i van fer diversos intents per solucionar-lo. Llançat el 1990 amb la previsió que seria possible anar-lo a reparar en òrbita, el Hubble és avui un telescopi ancià a què queden pocs anys de vida. Des que la NASA va retirar la seva flota de transborda­dors, el 2011, no hi ha cap nau que pugui anar a visitar el Hubble, de manera que qualsevol avaria el pot deixar definitiva­ment fora de servei.

Finalment, els enginyers van aconseguir engegar un ordinador de recanvi que el Hubble porta a bord i tornar a activar els instrument­s científics del telescopi. El successor del Hubble, el telescopi espacial James Webb, té el llançament programat per al pròxim 31 d’octubre.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain