La Vanguardia (Català-1ª edició)

Badalona activa un nou sistema de recollida de residus aquàtics amb drons

- FEDE CEDÓ Badalona

El port de Badalona és el primer que ha posat en marxa un nou sistema de recollida de residus impulsat pel Clúster Nàutic Català a través de drons aquàtics. La iniciativa Netegem els ports té com a objectiu netejar la làmina d’aigua dels ports de Catalunya en un període de quatre anys.

La prova pilot iniciada ahir a Marina Badalona consisteix en una embarcació d’alumini reciclat, amb disseny de catamarà, que funciona amb motor elèctric i bateries que li atorguen una autonomia de sis hores. Va teledirigi­t a distància, amb una càmera integrada, i és capaç de filtrar una superfície de 5.000 m2 de làmina d’aigua o un volum de 780 m3 per hora de treball a dos nusos.

L’aparell recull la brutícia flotant, els hidrocarbu­rs, i la diposita en una cistella que després es retira. El projecte s’ampliarà a una dotzena de ports els pròxims anys. L’empresa fabricant treballa amb el Centre de Desenvolup­ament de Sistemes d’Adquisició Remota de la Universita­t Politècnic­a de Barcelona (UPC) perquè l’aparell sigui totalment autònom, cosa que no permet ara per ara la normativa marítima.

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va lloar la iniciativa i l’“aposta per un port sostenible, que sigui un exemple de mesures ambientals innovadore­s”. Per la seva part, el sub-director general de Ports i Aeroports de la Generalita­t, Francesc Macias, va destacar que el “prototip està en fase experiment­al i és molt versàtil”, ja que, com que disposa d’una càmera integrada, es pot utilitzar per inspeccion­ar sota pantalans.c

 ?? XAVI JURIO ?? El dron teledirigi­t per recollir residus als ports
XAVI JURIO El dron teledirigi­t per recollir residus als ports

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain