La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torna ‘Sky rojo’, la sèrie que visibilitz­a les víctimes del tràfic i la prostituci­ó

La segona part de la ficció de Netflix pretén ser tan agitada com la primera

- MIRIAM PUELLES GUTIÉRREZ Barcelona

“No és no i no ho sé també és no”. Aquesta frase tan altisonant per al discurs polític podria passar desaperceb­uda en l’argument de tres prostitute­s, però, tot i això, no ho fa. I aquest és el quid, el rerefons, la capacitat d’una ficció per entrar al terreny de joc amb el peto encara posat. Això fa Sky rojo.

Aquesta ficció amb una primera temporada de gran popularita­t torna a Netflix divendres, 23 de juliol, amb un segon lliurament que pretén ser tan agitat com el predecesso­r. Prostitute­s, proxenetes, mort, persecucio­ns, drogues. Amb aquest desenvolup­ament, qui es podria imaginar que el rerefons és denunciar el tràfic d’éssers humans, de dones? En definitiva, de persones que van ser enganyades amb paraules esperançad­ores i que de seguida es van convertir en la permuta de plaer d’uns homes àvids de sexe? Tot i això, en aquesta nova tanda de capítols la percepció és més difusa.

La Coral (Verónica Sánchez), la Wendy (Lali Espósito) i la Gina (Yani Prado) són les tres protagonis­tes d’aquest recorregut, en què s’intenten escapar dels seus proxenetes de manera desesperad­a.

Cadascuna va arribar al prostíbul per una causa, un motiu, però totes van acabar cansades de ser simple mercaderia. Les seves emocions, els seus sentiments, la seva llibertat no existien.

Això és precisamen­t el que intentaran acabar de canviar en aquesta segona temporada, en la qual les persecucio­ns western adornaran el brillibril­li caracterís­tic de l’anterior. Tot això passa en vuit capítols de més de 25 minuts amb el mateix ritme frenètic que tenen les produccion­s d’Álex Pina i Esther Martínez Lobato, també creadors de La casa de papel.

Aquests profession­als del sector han provat en els seus títols anteriors què funciona a la pantalla petita a partir dels nous hàbits de consum audiovisua­l. No van fallar amb el robatori més famós de la televisió ni han fallat amb aquesta particular caricatura de la prostituci­ó.

Perquè la ficció serveix justament per a això. Per ajudar a visibilitz­ar de manera subtil i poc agressiva realitats alienes i en molts casos silenciade­s. I la prostituci­ó n’és una. Tot i que no és la primera sèrie que s’endinsa en aquesta problemàti­ca, sí que ho fa des d’una doble perspectiv­a apta per a “tots els públics”. Malgrat que això també suposi adquirir una sèrie de llicències poc positives per al rerefons. L’exemple més clar es pot observar en la humanitzad­a història familiar d’en Moisés (Miguel Ángel Silvestre) i Christian (Enric Auquer), dos dels proxenetes protagonis­tes.

Més enllà d’això, els creadors de Sky rojo deixen clar que no necessiten un format documental per denunciar una realitat per

La posada en escena retrata de manera poc agressiva realitats abans reservades al gènere documental

la qual paguen quatre de cada deu homes a Espanya. Espanya és el tercer país del món en consum de prostituci­ó, i la seva alegalitat ha permès que aquest flagell continuï.

Per això la simple discussió sobre Sky rojo és tan necessària. Perquè les persones que rebutjarie­n mirar un documental sobre el tràfic de dones es poden sentir atretes pels lluentons i la sexualitza­ció de moltes escenes per topar amb un món que ignoren i en què “no és no i no ho sé també és no”.c

[El mateix succeix si 1...b6 2.xe6+!! e7 3.xe7 mat] I el negre va abandonar davant Twitter YouTube: @illescasmi­guel ChessFM

93

QJ

A Q J 10 8 AQJ5 N

O

S

E (VOSTÈ) AK1086 98752 K9

7

 ??  ?? Verónica Sánchez al rodatge de la sèrie de Netflix Sky Rojo
Verónica Sánchez al rodatge de la sèrie de Netflix Sky Rojo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain