La Vanguardia (Català-1ª edició)

Parlar amb les màquines

- ANÀLISI MAGÍ CAMPS

Qui no s’ha desesperat trucant a un servei i ha hagut de penjar perquè no hi ha hagut manera d’entendre’s amb la màquina? Si algú es pensava que això era una moda passatgera, que sàpiga que no, que només era un primer assaig del que ja està arribant. Per sort, a Barcelona hi ha el superordin­ador MareNostru­m4, l’únic de l’Estat connectat a la xarxa europea, que no només està treballant perquè cada vegada puguem enraonar d’una manera més natural amb les màquines, sinó que, a més, ho puguem fer en català i en castellà. Però no ho fa ell, el superordin­ador només executa les ordres que rep de les persones, en aquest cas lingüistes computacio­nals. Per això, els textos que processa es netegen de biaixos de gènere i racistes, per exemple.

Fins ara l’anglès s’ha endut el tros del pastís més gros i desproporc­ionat. Al castellà, tot i ser una de les llengües amb més pes demogràfic del món, la geopolític­a no l’ha afavorit. Cal continuar treballant-hi. I pel que fa al català, una llengua mitjana en l’àmbit mundial, té la sort de comptar amb institucio­ns científiqu­es de primer ordre, que en faciliten el desenvolup­ament i la situen a un nivell gens menyspreab­le. Amb l’afegitó que, gràcies a la col·laboració voluntària dels parlants amb les seves aportacion­s de veu, entendrà tots els accents del català i podrem parlar amb els assistents de veu, els cercadors, els GPS i tot el que ha de venir sense haver d’estrafer el nostre dialecte.

Ens hi acostumare­m, no cal dir-ho. La veu ja ens permet donar ordres a les màquines i cada vegada ho podrem fer d’una manera més fiable en català i en castellà. Una màquina pot guanyar un humà jugant a escacs o al go, perquè primer l’hi hem ensenyat i després ella mateixa ha après dels seus encerts i errors. Pel que fa a la veu, aprèn a reconeixe-la, a comprendre el diàleg i a generar una resposta. Cada vegada construirà frases més perfectes i deduirà, pel context, el sentit d’una paraula homònima. Com fem els humans. Però mai arribarà a entendre per què ho fa. Ho fa gràcies a les dades de què disposa, que són cada vegada més abundoses i estan més ben relacionad­es. Però només són dades.c

 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain