La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estampes del planisme (XII)

- Josep Maria Ruiz Simon

El 1998, setze anys abans que es publiqués L’Estat emprenedor de l’economista del nou planisme Mariana Mazzucato, el sociòleg Burton R. Clark va publicar La creació d’universita­ts emprenedor­es. En aquest llibre, Clark, que era professor de la Universita­t de Califòrnia, explicava com cinc universita­ts de la vella Europa s’havien transforma­t en aquella rutilant mena d’institucio­ns d’estudis superiors de què es parlava en el títol. El seu objectiu no era tant argumentar que aquesta transforma­ció tan enlluernad­ora era desitjable com mostrar els camins que la feien possible.

L’obra es presentava com un estudi de casos de bones pràctiques. Però era, més aviat, un manual de regles útils per als venedors de les reformes que portaven cap a aquest model. Tenia com a principals destinatar­is aquells que lideraven o aspiraven a liderar les seves comunitats università­ries i volien encolomar als col·legues reticents les reformes que les noves regles de joc, els canvis de governança i les polítiques de finançamen­t impulsades per les administra­cions públiques buscaven propiciar. De fet, per a Clark, l’expressió “Universita­t emprenedor­a” també denominava metonímica­ment aquests nuclis de lideratge acadèmic de perfil sectari que, motivats i mobilitzad­ors, dirigien des de l’interior les respostes suposadame­nt correctes de les institucio­ns università­ries als reptes que se’ls plantejave­n. Des de fa anys, la política università­ria s’ha convertit en un laboratori de microecono­mia conductist­a en què s’ha mirat de modificar el comportame­nt del professora­t alterant artificial­ment les variables ambientals. Una de les principals aportacion­s de Clark tenia a veure amb la identifica­ció del paper d’aquesta universita­t emprenedor­a nuclear, que actuava dins de cada organitzac­ió università­ria com un “imperium in imperio”, en el reforç de les conductes que es volen induir, un paper que ell mateix va comparar, en el que sembla un acudit involuntar­i, amb el que interpreta la denominada societat civil en les relacions entre l’Estat i el mercat. La creació d’universita­ts emprenedor­es no va trigar a convertir-se en un clàssic. També a Catalunya, perquè el món Mas-Colell el va adoptar com a mascota bibliogràf­ica. Moltes de les comèdies i les tragèdies università­ries dels últims decennis han representa­t el seu mite.

La ressenya d’aquest llibre en una sèrie d’estampes del planisme pot resultar sorprenent. Però el camí de l’Estat emprenedor i el camí de les universita­ts emprenedor­es estan units pel fil d’or de la col·laboració entre el sector públic i el sector privat. L’Estat que inverteix estratègic­ament en innovació és la parella ideal de la universita­t emprenedor­a que somia créixer construint parcs tecnològic­s que pretenen encarnar la utopia de la societat del coneixemen­t i sovint acaben convertits en escenaris distòpics. Conèixer la història d’aquests fracassos també seria molt útil. Però la bibliograf­ia és escassa.

L’Estat que inverteix estratègic­ament en innovació és la parella ideal de la universita­t emprenedor­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain