La Vanguardia (Català-1ª edició)

Josep Pons renova quatre anys com a director musical del Liceu i planteja reptes

L’argentí Pablo Assante assumeix la direcció del cor i Conxita Garcia serà adjunta de Pons

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

El projecte de millora artística i musical que Josep Pons té entre mans al Liceu costa més temps del que semblava des que va aconseguir posar-se en marxa l’any 2012. La crisi del 2018 va fuetejar el teatre i va alentir el pla previst, si no paralitzar-lo, de manera que no és estrany que el mateix director musical hagi fet un pas endavant per renovar en el càrrec per quatre anys més (incloent-hi la temporada 2025-2026) amb “la il·lusió i el ferm propòsit de consolidar el projecte musical”. “El Liceu viu un moment excepciona­l –argumenta– amb un equip alineat: Salvador Alemany al capdavant, Valentí Oviedo pilotant la nau i Víctor Garcia de Gomar ideant continguts”. Qui se’n vol anar, ara!

Pons va explicar els reptes que té la nova direcció musical al davant mentre presentava a la premsa el nou director del cor en substituci­ó de Conxita Garcia. El mestre Pablo Assante, artista argentí format com a pianista acompanyan­t de veus i com a director de cor i d’orquestra, ha destacat en teatres com la Semperoper de Dresden, on va arribar amb el mestre Fabio Luisi i va continuar amb Christian Thielemann. A més ha col·laborat en teatres com el Santa Cecilia de Roma o la Bayerische Staatsoper de Munic, en aquest cas amb Kirill Petrenko.

Assante es va mostrar ahir “molt motivat i entusiasma­t, i inspirat per la música, que és el que ens convoca a tots”. La seva comesa, segons Pons, és convertir el del Liceu en un cor de referència a Europa, i tot i que l’argentí encara no té pensat com aconseguir-ho –“les particular­itats d’aquest cor encara no les conec”–, va dir que venia “amb la ment oberta”.

El model acordat de cor al Liceu és de 60 cantants fixes, la quantitat que necessita la major part del repertori, i a partir d’aquí contractar reforços puntuals. Així, en tres anys cal cobrir 9 places per aconseguir un relleu generacion­al d’un 48,2% des del 2017. Pel que fa a l’orquestra, el projecte implica que en aquestes tres temporades s’hagin incorporat 30 noves places, procés que es va posar en marxa a la 2014-2015.

A part de consolidar el cicle de concerts simfònics i de cambra amb músics de la Simfònica del Liceu i de fer intercanvi­s internacio­nals i gires pel territori català, una de les novetats que més ha de redundar a millorar els cossos artístics és un acord de col·laboració amb l’editora Harmonia Mundi France per enregistra­r dos títols anuals. “Enregistra­r és molt terapèutic: la recerca d’una lectura impecable marca molt la qualitat d’una orquestra –va dir Pons–. El primer serà l’any vinent”.

A més participar­an en el projecte audiovisua­l de música simfònica 360° de CaixaBank, que es presentarà a la tardor i que és la continuïta­t de l’exitosa Symphony que s’ha instal·lat al CaixaForum Barcelona. L’orquestra serà present també a la imminent plataforma digital del Liceu i tindrà més participac­ió en el projecte social i educatiu, considerat­s essencials per al nou disseny futur del Liceu.

I com que la reestructu­ració suposa que el director del departamen­t musical, Antoni Pallés, passi a dirigir el Liceu Aprèn i el Liceu Apropa, Josep Pons ha decidit endur-se Conxita Garcia –“que és algú de la meva absoluta confiança”– com a adjunta a la direcció musical, tenint en compte la gran quantitat més feina que se’ls gira. “Engrescar-me perquè el teatre sigui un referent artístic i musical em va molt bé per continuar treballant”, va assegurar qui ha estat directora del cor des del 2015 i que ja fa 18 anys que està vinculada a la casa.c

*** ** ***

c c

 ?? JOSEP LAGO / SHOOTING ?? Pablo Assante amb Garcia i Pons
JOSEP LAGO / SHOOTING Pablo Assante amb Garcia i Pons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain