La Vanguardia (Català-1ª edició)

Art a cabassos

- RAMON SÚRIO Barcelona

Estrella Morente / Israel Fernández

Lloc i data: Fòrum (18/VII/2021)

Doble cartell flamenc de luxe a les Nits del Fòrum amb el cant d’Estrella Morente i Israel Fernández. Va obrir el toledà, juntament amb el seu inseparabl­e Diego del Morao.

El guitarrist­a de Jerez el va portar amb safata: la seva actuació va agafar volada ja des de la Soleá del cariño, amb un dolor jondo que beu de Camarón però que vola pel seu compte. I Morao toca com els àngels, ja sigui en el punteig amb el polze o els acords rítmics, acompanyan­t o exercint de solista amb autoritat.

L’actuació de tots dos va ser d’impacte, tant quan van abordar els exigents i dramàtics cants de Levante com quan van arrencar les buleries, amb l’ajuda de dos palmeros. El seu art transmet veritat, sentiment i dolor, amb uns ais! que en els fandangos o a la Seguidilla del desvelo són estremidor­s.

El seu va ser un triomf absolut, que va superar el d’Estrella Morente, i això que la filla gran d’Enrique Morente va venir acompanyad­a d’un quadre flamenc de categoria que en els moments de més esplendor va aplegar deu intèrprets.

La cantaora granadina va engegar uns fandangos juntament amb tres palmerosco­ristes, dues guitarres i dos percussion­istes. Després s’hi van unir un baixista i Tony Romero als teclats. L’ex-Chambao va donar accent de jazz a un medley en record al seu pare, amb estrofes de Tienes la cara, El lenguaje de las flores o Los saeteros. Més lleugera es va posar en el rescat de La habanera imposible de Carlos Cano, per tornar al jondo amb uns tarantos amb el guitarrist­a Montoyita, que va tenir el seu moment protagonis­ta, com la resta del grup, mentre ella es canviava de vestit per entonar Una espina clavá, la copla Soledad , un A Lola homenatge a Lola Flores amb sevillanes i rematar amb Volver. I encara hi va haver temps per continuar abocant art a cabassos en una gresca flamenca amb Israel i el Morao, a qui va qualificar de genis.c

*** *** ***

n n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain