La Vanguardia (Català-1ª edició)

La por d’una frenada brusca provoca fortes caigudes a les borses mundials

Les noves restriccio­ns preocupen i porten l’Ibex a la pitjor sessió des de l’abril

- LALO AGUSTINA Barcelona

Les borses mundials van viure ahir una jornada de caigudes generalitz­ades –i, en alguns casos, força intenses– enmig de la preocupaci­ó pel nou avanç del virus, amb tot el que això comporta: més restriccio­ns, un descens de la mobilitat, un menor consum i l’alentiment del creixement econòmic i de la creació d’ocupació.

L’Ibex 35 va arribar a caure prop d’un 3%, encara que en el tram final de la sessió va moderar les pèrdues i només va cedir un 2,4%. Va tancar en els 8.300 punts, mil menys que a mitjans de juny, quan va tocar màxims de l’any. Ha perdut un 6% en les últimes cinc sessions. L’any encara guanya un 2,8%, però està ja a punt d’entrar en terreny negatiu.

En la resta d’Europa, les pèrdues també van ser importants. Tots els índexs van tancar en negatiu, amb el de la Borsa de Milà, que va caure entorn d’un 3,3%, al capdavant. La Borsa de Frankfurt també va cedir gairebé un 3%, com la de París. En l’Eurostoxx, que aglutina els 50 principals valors de totes aquestes borses i alguna més, tots van acabar en roig, amb Airbus (-6,4%) com a principal perjudicat del daltabaix i tot el sector financer i els grups de turisme, lleure i consum entre els pitjors.

En el cas de Wall Street, les pèrdues van ser més moderades, però igualment generalitz­ades, tancant en -2,1% amb Boeing al capdavant de les pèrdues (-5,1%). No hi ha refugi que valgui quan dominen les vendes, com en el cas d’ahir. Tampoc no és una cosa del tot nova: fa setmanes que es larva una certa correcció. El sentiment del mercat és ara més negatiu i, encara que el fons no ha canviat perquè hi continua havent ingents estímuls malgrat les temptative­s i dubtes dels bancs centrals, la situació crida a la prudència dels inversors, que surten dels actius de més 8.450 8.400 8.350 8.300 8.250

Wall Street corregeix amb força malgrat que els seus índexs estan encara a prop dels seus màxims històrics

risc per refugiar-se en valors considerat­s segurs. Com a mostra, un botó. L’Índex de la Por i l’Avarícia que elabora la CNN a partir d’una sèrie d’indicadors –volatilita­t, renda fixa i variable i d’altres- va arribar a tocar ahir els 16 punts d’una escala de 100 en la qual la 0 és la por extrema i el 100, l’eufòria absoluta. Fa només un mes estava en 38 punts i un any enrere –al final de la primera o segona onada– en 60.

En una jornada de nervis el dòlar es va apreciar davant l’euro, però sense estridènci­es ni brusquedat­s. El preu del barril de Brent va registrar descensos pròxims al 7% després de l’acord assolit diumenge entre els membres de l’Organitzac­ió de Països Exportador­s de Petroli (OPEP) i altres productors aliats com Rússia per incrementa­r a partir del mes d’agost i de manera gradual la producció de l’OPEP+. Va arribar a caure per sota dels 69 dòlars el barril.

Els inversors esperen ara també amb molt d’interès la reunió de dijous del Banc Central Europeu (BCE), en la qual la seva presidenta, Christine Lagarde, ha promès novetats en l’aplicació del nou full de ruta adaptat al seu nou objectiu d’inflació. No hi ha unanimitat en la previsió dels seus moviments i declaracio­ns que –això, segur– tornaran a insistir en el caràcter acomodatic­i del qual ha fet bandera la institució.

El mercat, mentrestan­t, continua cavalcant, malgrat els ensurts i correccion­s com l’actual, en una pau relativa aconseguid­a amb bilions de dòlars i euros. Els estímuls han inundat el món de liquiditat i això està darrere de l’estabilita­t... i dels excessos. Gràcies als diners que flueixen sense parar és possible el finançamen­t a costos baixíssims dels estats i les empreses. I aquesta mateixa liquiditat infinita fa possible, com es va conèixer ahir, que un broker fins fa poc temps desconegut com és Robinhood aspiri a sortir a borsa la setmana que ve valorat en 35.000 milions de dòlars, uns 30.000 milions d’euros.

Ara, tot i això, hi ha alguns dubtes i la tradiciona­l volatilita­t estiuenca troba en aquests moments un excel·lent caldo de cultiu en el virus. La cinquena onada de la pandèmia no està provocant els estralls d’alguna de les anteriors pel que fa a morts o ingressos a les ucis, però l’evolució de la incidència és preocupant. Encara que la vacunació avança, els experts destaquen que no és hora de tocar els estímuls. L’economia encara és molt feble.c

El petroli cotitza un 7% per sota de diumenge després del pacte de l’OPEP+ per eliminar les retallades

 ?? RICHARD DREW / AP ?? La borsa de Wall Street va arrencar ahir a la baixa
RICHARD DREW / AP La borsa de Wall Street va arrencar ahir a la baixa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain