La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ocupació de les ‘start-ups’ creix a un ritme més alt que els ingressos

El 63% afirma que va contractar personal i només un 8% va aplicar retallades

- BLANCA GISPERT Barcelona

El sector tecnològic està sortint reforçat de la crisi de la pandèmia iles start-ups estan resistint amb robustesa la crisi de la pandèmia. Un nou informe elaborat per CaixaBank i IESE constata que el 63% de les start-ups ha incrementa­t la plantilla en el període 2019-2020 i el 90% espera augmentar-la el 2021. En contrast, només el 8% de les start-ups ha aplicat retallades temporals o definitive­s de plantilla.

L’estudi analitza 955 companyies entre Espanya i Portugal. Signifique­n prop del 10% del total (Espanya en té unes 11.000 i Portugal unes 2.000, segons el portal agregador Dealroom, que s’utilitza com a referència en el sector. A Catalunya, n’hi ha unes 1.700, segons dades de la Generalita­t). L’informe assenyala que en xifres absolutes, el miler de startups analitzade­s van donar feina a 5.983 persones de forma directa, amb una mitjana de sis empleats per empresa. Així, si les enquestade­s represente­n el 10% del sector, el total de les start-up alaPenínsu­la podria donar feina a uns 60.000 treballado­rs.

Tot i això, l’evolució a l’alça experiment­ada a nivell laboral no es veu reflectida en la facturació.

No han variat

Només dos de cada deu (19%) han millorat les vendes el 2020, mentre que la major part assegura que ha mantingut estables els ingressos (44%) o que han patit un descens. Les caigudes s’expliquen per les empreses més afectades per la crisi.

Segons Julia Prats, professora

LA VANGUARDIA

de l’IESE, l’ocupació ha crescut a un ritme més alt que els ingressos perquè les companyies han fet un esforç per superar la crisi a través de la captació de talent. “Han contractat personal per adaptarse a les noves necessitat­s i explorar nous mercats”.

De fet, aquest esforç en la contractac­ió de talent es veu reflectit en els resultats financers. “Només una de cada quatre empreses ha estat rendible, mentre que el 2019 el percentatg­e era més gran: una de cada tres afirmava obtenir beneficis”.

Una altra xifra a destacar és la relativa a la captació de recursos. El 75% no ha vist afectat el procés d’aconseguir capital i, de fet, el 21% ha tancat rondes el 2020. En contrast, el 26% restant sí que ha

La bretxa de gènere al sector continua sent patent: només el 12% de fundadors són dones

vist cancel·lar operacions de finançamen­t.

L’estudi també constata l’enorme bretxa de gènere al sector, que segons Prats no és exclusiva a la Península sinó a nivell europeu (només el 15% dels emprenedor­s al continent són dones). “En comparació amb l’any passat, es manté en el 12% el percentatg­e de start-ups formades per dones”. Al contrari, augmenten les empreses emergents formades únicament per homes, que passen del 50,4% al 53% en un any.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain