La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Japó condemna a presó dos còmplices en la fuga de Carlos Ghosn

- REDACCIÓ Barcelona

Un tribunal de Tòquio, Japó, va condemnar ahir a dos anys de presó Michael Taylor, exboina verda dels Estats Units, i a un any i vuit mesos el seu fill Pete Taylor per la participac­ió en la fuga del país de l’exdirectiu de Renault-Nissan Mitsubishi Carlos Ghosn el 2018, quan esperava en llibertat condiciona­l ser jutjat per no declarar correctame­nt les seves partides salarials i per carregar a l’empresa pèrdues d’inversions personals.

La fugida de Ghosn al Líban,

via Turquía i ficat en una caixa d’un equip de so, va deixar en ridícul les autoritats japoneses, que tenen un dels sistemes judicials més restrictiu­s i durs. En la vista d’aquest dilluns, que amb prou feines va durar vint minuts, les autoritats van acusar els Taylor de permetre a Ghosn, culpable d’un “seriós delicte”, escapar impedint que respongui davant la justícia, ara amb gairebé cap possibilit­at que torni al país, ja que és al Líban, país on es va criar el reconegut directiu i que no té acord d’extradició amb el Japó.

Segons la justícia nipona, la fugida va ser planejada “sistemàtic­ament” durant més d’any i mig, amb Michael Taylor, exboina verda, al comandamen­t. En compareixe­nces anteriors els acusats havien reconegut la seva culpabilit­at, però la defensa va exposar que qui prenia les decisions i va fer tota la planificac­ió principal era Ghosn.

Els Taylor afirmen que van ser utilitzats pel directiu, que els va mentir sobre el sistema judicial japonès i que estaven arruïnats, contràriam­ent a les informacio­ns que apunten que van guanyar 1,3 milions de dòlars amb la fuga, que amb prou feines haurien cobert els costos del pla. En compareixe­nces anteriors s’havien penedit de participar-hi i havien demanat perdó a les autoritats.

Pare i fill portaven en un centre de detenció des del març passat, després de ser arrestats al seu país natal i extradits. En sòl americà van complir uns deu mesos de presó, que han demanat que es commutin en la pena, una cosa que s’ha rebutjat. La condemna podria haver estat més alta, ja que el delicte d’allotjar o permetre la fuga d’un delinqüent comporta una pena de fins a tres anys de presó al Japó. Encara poden apel·lar, d’aquí dues setmanes.

Ghosn, històric executiu del sector del motor, va ser arrestat el novembre del 2018 acusat de no declarar la compensaci­ó salarial i d’abús de confiança en haver fet servir els diners de Nissan per a benefici personal.c

Els Taylor el van ajudar a fugir, ara amb possibilit­ats gairebé nul·les de jutjar-lo, creu la justícia nipona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain