La Vanguardia (Català-1ª edició)

El repartimen­t en l’última milla

-

El gran creixement que té el comerç electrònic ha multiplica­t el repartimen­t a domicili de les compres que es realitzen per internet. Això provoca que l’intens increment de la circulació de furgonetes contribuei­xi al col·lapse del trànsit a les ciutats i que hi hagi més contaminac­ió per l’emissió de gasos d’aquests vehicles. El repte de les ciutats és dissenyar un plantejame­nt logístic adequat per distribuir de manera eficaç i sostenible les mercaderie­s fins als domicilis, el que es coneix com el repartimen­t en l’última milla.

La solució ideal se sap des de fa temps: la creació de miniplataf­ormes logístique­s, on les furgonetes deixen les mercaderie­s, i la distribuci­ó posterior des d’allà fins a la destinació final es fa a través de mitjans de transport més àgils i sostenible­s, com els tricicles o les bicicletes. La ciutat que s’ha convertit en exemple d’aquest model és Sant Sebastià.

A Barcelona fa temps que els tècnics de l’Ajuntament estudien solucions, però fins ara ningú no ha pres decisions al respecte. En aquest àmbit novament xoquem amb la ineficiènc­ia de la gestió municipal que tant preocupa els ciutadans, tal com recollien les últimes enquestes sobre els problemes de la ciutat.

En diverses localitats de l’àrea metropolit­ana s’han començat a posar en marxa sistemes de repartimen­t en l’última milla. Aquest és el cas d’Esplugues de Llobregat, Cornellà, Sant Joan Despí, Cerdanyola, Sant Cugat i Santa Coloma de Gramenet. Tots aquests municipis coincideix­en en l’ús de tricicles de càrrega per al repartimen­t de paqueteria a empreses, comerços i particular­s que fins ara es feia amb furgonetes, sobre la base d’acords de col·laboració amb els operadors logístics. No hi ha dubte que aquest és el camí correcte.

Cal aplaudir la capacitat d’iniciativa d’aquests ajuntament­s en la recerca de solucions sostenible­s a la congestió del trànsit que provoca el repartimen­t en l’última milla. No té gaire sentit, malgrat això, que cadascun dels 36 municipis de l’àrea metropolit­ana adopti sistemes de repartimen­t pel seu compte. El lògic seria harmonitza­r el sistema en tota la conurbació barcelonin­a per facilitar l’operativa del conjunt de transporti­stes i operadors logístics.

L’inaudit és que el principal Ajuntament metropolit­à, el de Barcelona, no hagi pres cap iniciativa sobre el repartimen­t en l’última milla i no hagi liderat la coordinaci­ó d’una solució logística global, malgrat que l’alcaldessa, Ada Colau, és la presidenta de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona.c

Barcelona no reacciona davant la congestió de trànsit que provoca el comerç en línia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain