La Vanguardia (Català-1ª edició)

El missatge i el missatger

- Lluís Foix

El descobrime­nt de secrets amb projecció pública ha fet canviar el curs de la història. El gener del 1917, els serveis secrets britànics, en plena Primera Guerra Mundial, van descodific­ar un telegrama que Arthur Zimmermann, ministre d’Afers Exteriors alemany, havia enviat al president mexicà, a través de l’ambaixada de Berlín a Washington, proposant una aliança militar en el cas que els Estats Units entressin en la guerra a Europa.

Els alemanys oferien secretamen­t a Mèxic la recuperaci­ó de Texas, Arizona i Nou Mèxic. El descobrime­nt del secret xifrat va ser el pretext perquè el president Wilson entrés en la guerra europea contra Alemanya contribuin­t clarament a la victòria aliada sobre les anomenades potències del centre. El telegrama de Zimmermann fou un greu error polític.

No se sorprengui­n si per parlar de les converses gravades clandestin­ament a Florentino Pérez fa més de deu anys recorro a diversos fets històrics de dimensions majors en els quals la filtració de secrets o de converses íntimes ha influït en la caiguda o debilitame­nt de presidents i governs que van pretendre negar fets que s’havien produït.

Els papers del Pentàgon filtrats a The New York Times van fer trontollar l’estratègia militar de Robert McNamara, secretari de Defensa, al Vietnam. El cas Watergate va ser un pols entre el president Nixon i dos reporters de The Washington Post que van provar, a través d’una gola profunda que estava als voltants del poder a la Casa Blanca, que el president havia mentit. L’agost del 1974, Richard Nixon va dimitir per evitar que el jutgessin, dos anys abans que expirés el seu segon mandat.

Se sabia que Stalin i Hitler havien firmat un pacte de no-agressió entre l’Alemanya nazi i la Unió Soviètica el 1939. El que no es coneixia era el protocol secret que Von Ribbentrop i Mólotov, els ministres d’Afers Exteriors dels dos països , van firmar alhora, estipulant la partició de Polònia, com de fet va començar a ocórrer a partir del 1939.

El trist episodi dels GAL es va dur a terme pel govern de Felipe González per posar fi a ETA mitjançant la violència d’Estat. El ministre de l’Interior va anar a la presó. Què són les filtracion­s del comissari Villarejo sinó un conjunt de converses, obtingudes clandestin­ament i sense permís, en els seus contactes amb alts jerarques del Partit Popular i que han contribuït a la caiguda de Rajoy com a conseqüènc­ia de la corrupció política?

No es tracta d’enaltir tècniques clandestin­es o secretes per obtenir informació. No soc en absolut partidari d’aquests mètodes i, menys encara, de traficar-hi econòmicam­ent més de deu anys després d’haver-se obtingut els enregistra­ments que ara s’han airejat a tots els vents i que perjudique­n seriosamen­t la imatge i la credibilit­at del president del Reial Madrid.

El missatger pot ser il·legal, defectuós o xantatgist­a. Florentino té el dret de presentar una querella contra José Antonio Abellán. Però el tema no és la divulgació de les converses sinó si una personalit­at amb projecció pública pot tenir un doble discurs tan contradict­ori sobre persones que vitupera de forma tan grollera en una conversa amb un periodista. Se sabrà tot, i més ara que el Gran Germà digital pot entrar en la nostra intimitat sense demanar permís a ningú. És més, hi pot entrar perquè li hem obert les portes de bat a bat amb les dades que li hem subministr­at conscientm­ent. Sempre he dit que tots tenim un gran titular a cinc columnes que ens pot, si més no, avergonyir o incomodar. Si es publiquess­in les converses íntimes de tantes persones, en l’àmbit públic o privat, podríem obrir una desproporc­ionada crisi social.

No pretenc portar aquest tema al camp del futbol o a la persona del president del Reial Madrid. Ja s’ha dit gairebé tot. Simplement repetir les paraules de la meva àvia quan em deia amb gran prudència que en una boca tancada no hi entren mosques.

Té interès públic el que ha dit en privat Florentino Pérez sobre Figo, Mourinho, Raúl, Casillas, Ronaldo, Relaño, De la Morena, García Farreras, Mendes, Zidane i d’altres fa quinze anys? Penso que sí encara que l’enregistra­ment es perpetrés fa molts anys i clandestin­ament.

Una altra cosa són les conseqüènc­ies que pot tenir. En política solen ser grans, però en el món de les emocions i sentiments del futbol retre comptes és menys exigent. Però el que s’ha dit, queda dit i serà difícil d’esborrar.c

La divulgació de secrets encriptats i de converses privades ha tingut gran repercussi­ó en la història

importantí­ssim de la nostra literatura del segle XX. Al contrari dels que van fer tot el possible perquè no se li concedís el premi. Aquests, emprant una expressió que utilitzava el gran escriptor, ja han passat avall.

Ens queda la seva gran obra. I n’hem d’estar orgullosos tots plegats!

Ramon Riu Codinach

Manlleu

A la plaça Urquinaona

Visc a la plaça Urquinaona i convido l’alcaldessa Colau i el cap de la Urbana a venir i seure 15 minutets a la nostra plaça. Gaudiran d’un espectacle únic veient com desenes de bicis i patinets circulen a tota pastilla acollonint els ciutadans sense que ni un sol urbà els aturi. Potser això els ajudarà a comprendre per què la insegureta­t i la mala gestió de l’alcaldia són els dos principals temes de preocupaci­ó dels ciutadans.

Àngel Castella Borrell

Barcelona

 ?? MARK GODFREY ??
MARK GODFREY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain