La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de 2.300 menors han quedat orfes a Espanya per la covid

- JOSEP CORBELLA Barcelona

El nombre de menors que van perdre la mare o el pare per la covid a Espanya els 14 primers mesos de la pandèmia supera els 2.300, segons un estudi internacio­nal liderat per l’Imperial College de Londres (Regne Unit) i per l’Escola de Medicina de Harvard (EUA) publicat ahir en línia per la revista mèdica The Lancet.

A tot el món pugen a més d’1,1 milions els menors que van quedar orfes per la covid entre l’1 de març del 2020 i el 30 d’abril del 2021. N’hi ha 400.000 més que van perdre un avi o àvia que se’n cuidava. Es tracta del primer estudi que quantifica aquest impacte de la pandèmia sobre la infantesa.

“El nostre objectiu és fer llum sobre aquesta conseqüènc­ia urgent i ignorada” de la covid, escriuen els investigad­ors a The Lancet. “Els nens que perden els cuidadors principals tenen riscos més alts de tenir problemes de salut mental; violència física, emocional i sexual; i pobresa familiar”.

A l’estudi s’han analitzat dades de 21 països on s’han registrat un 77% de totes les morts per covid. A partir d’aquestes dades, s’ha pogut fer una estimació de quants menors han perdut els pares o mares arreu del món.

Entre els països analitzats, els de l’Europa Occidental són dels que tenen taxes més baixes d’orfandat per covid. A Espanya la taxa és de 3 de cada 10.000 menors fins a l’abril del 2021, la mateixa que a França i Itàlia. Un 73% van perdre el pare, un 27% la mare i gairebé cap els va perdre tots dos. A Alemanya la taxa és encara més baixa: un de cada 10.000.

Els països d’Amèrica, al contrari, són els que tenen taxes més altes: 96 de cada 10.000 menors han quedat orfes al Perú (o un de cada cent, la xifra més alta del món); 33 de cada 10.000 a Mèxic; 21 al Brasil; fins i tot 14 als Estats Units, gairebé cinc vegades més que a Espanya. Els investigad­ors adverteixe­n que les xifres reals són probableme­nt més altes, ja que moltes morts per covid no s’han registrat.

Per calcular aquestes xifres els investigad­ors han aplicat models matemàtics inspirats en els que es van desenvolup­ar per estimar el

El nombre de nens que han perdut els pares a causa de la pandèmia al món supera el milió

nombre d’orfes que deixava la sida. Consisteix­en a analitzar primer el nombre de morts per sexe i per grups d’edat a cada país. Després es creua aquesta informació amb dades de les Nacions Unides de fertilitat per edats, també de cada país. A partir d’aquí es pot deduir quina proporció d’homes i de dones de cada grup d’edat han tingut fills els últims 18 anys i quants d’ells han mort per covid.

“L’epidèmia oculta d’orfandat és una emergència global; no podem esperar a demà per actuar”, declara Seth Flaxman, codirector de la investigac­ió de l’Imperial College, en un comunicat. Les experiènci­es prèvies de la sida i l’ebola van ensenyar els danys que causen les epidèmies als menors que queden orfes. “Hem d’identifica­r els infants que hi ha darrere d’aquests números perquè cada un pugui rebre el suport que necessita”, conclou Flaxman.c

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Dues infermeres a l’uci de l’hospital del Mar
ÀLEX GARCIA Dues infermeres a l’uci de l’hospital del Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain