La Vanguardia (Català-1ª edició)

És hora de no fer-se mal

-

El Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya van evidenciar ahir en les seves respective­s sessions la nova etapa d’entesa que s’està obrint tímidament entre els governs d’Espanya i Catalunya. A la carrera de San Jerónimo, l’Executiu de Pedro Sánchez va aprovar ahir, gràcies al suport d’ERC, els reials decrets llei per reduir la temporalit­at dels funcionari­s i el que mantenia la relaxació de l’ús de les mascaretes en espais oberts. Al Palau de la Ciutadella, el PSC, per la seva banda, va reiterar el seu suport al decret llei que fixa l’aval del Govern a les polèmiques fiances del Tribunal de Comptes a exalts càrrecs de la Generalita­t. La rectificac­ió realitzada pel Departamen­t d’Economia, que va passar en 24 hores de rebutjar a acabar acceptant la intervenci­ó de l’Institut Català de Finances per avalar les fiances, no va canviar l’estratègia socialista de continuar donant suport a aquesta via. El PSC no vol aparèixer com un obstacle en aquest procés malgrat les reticèncie­s que li desperta, com a totes les entitats bancàries que s’han negat a col·laborar amb la Generalita­t. Ni el xoc intern produït en el Govern entre ERC i Junts per l’aplicació del decret va fer canviar d’estratègia als socialiste­s, que van preferir mirar cap a una altra banda i no aprofitar-se de la minicrisi.

A Madrid, el Govern central ho va passar pitjor perquè va estar a punt de perdre la votació sobre els interins. El primer escrutini va acabar en empat i el segon el va guanyar amb només un vot de diferència. El paper d’ERC va ser clau per evitar aquesta derrota, fet que van aprofitar per introduir canvis en el text.

Sembla clar que l’estratègia de les dues parts, obligades per l’escassetat de suports sòlids a les dues cambres, és evitar que la sang arribi al riu i salvar-se mútuament mentre puguin. La sessió del Congrés va evidenciar que les futures votacions no seran un passeig militar per al Govern. Un dels seus socis de confiança, el PNB, el va criticar obertament per considerar que s’esta abusant de la fórmula del decret llei.

PSOE i ERC es necessiten i tenen clar que ara com ara no és moment de fer-se cap mal. Veurem si aquesta etapa es consolida en el futur, i si Junts, a diferència d’ahir, també s’acaba apuntant a aquesta estratègia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain