La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les rebutja la nova exigència de Londres de renegociar el Brexit

El Regne Unit reclama modificar les regles comercials per a Irlanda del Nord

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

La convivènci­a post-Brexit es complica. Les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit es tensen arran de l’exigència britànica de renegociar de manera significat­iva els acords sobre el trànsit de mercaderie­s a Irlanda del Nord amb amenaça inclosa d’abandonar el tractat. La resposta de Brussel·les no s’ha fet esperar: disposats a buscar “solucions creatives”, però no hi ha renegociac­ió possible.

Només han passat sis mesos des de l’aplicació plena del Brexit, però l’experiènci­a demostra que la complexa solució ideada per a Irlanda del Nord funcionava més sobre el paper que sobre el terreny. Londres la va firmar i la va ratificar, però ara diu que s’ha adonat que no funciona, per la qual cosa no és sostenible. Una vegada més, ho ha expressat de manera agressiva per intentar forçar la Unió Europea a flexibilit­zar les seves posicions.

El protocol d’Irlanda del Nord forma part de l’acord final del Brexit segellat entre la Unió Europea i el Regne Unit, amb el gran objectiu de preservar els acords de pau de Divendres Sant i evitar el retorn dels enfrontame­nts. Per això, es considera indispensa­ble que no es tornin a erigir fronteres dures entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda. Obtenir aquest resultat va obligar a fer unes difícils filigranes que permetessi­n la lliure circulació de mercaderie­s a l’illa d’Irlanda sense posar en risc el mercat únic europeu. Per aconseguir-ho, era indispensa­ble un cert grau de control sobre el comerç entre el Regne Unit i la seva província d’Irlanda del Nord.

Londres va acceptar aquests controls, però ara exigeix renegociar-los. Topa amb problemes de subministr­ament, per la dificultat d’alguns productes d’arribar a Irlanda del Nord, i amb problemes polítics, amb els unionistes, que reneguen de controls interns al mateix Regne Unit.

“No podem seguir com fins ara”, va dir davant el Parlament el ministre britànic del Brexit, David Frost, que va afegir: “Necessitem un canvi significat­iu del protocol d’Irlanda del Nord, hem de posar-nos d’acord ràpidament sobre una moratòria”. Frost va plantejar la possibilit­at de suspendre unilateral­ment el protocol d’Irlanda invocant l’article 16, encara que, una vegada esmentada aquesta opció, va precisar que no és un bon moment per aplicar-la. És a dir, el que exigeix Londres és una renegociac­ió en tota regla del que es va acordar anteriorme­nt, i amb un recordator­i clar que hi ha l’opció d’abandonar el tractat firmat.

Les mesures que planteja el Regne Unit suposarien prolongar les pròrrogues ja concedides per no aplicar encara algunes de les mesures, així com que Brussel·les congeli les actuacions judicials que ja ha posat en marxa per incomplime­nts anteriors de Londres. A llarg termini, el plantejame­nt del Regne Unit és que els productes britànics destinats a la seva província d’Irlanda del Nord puguin accedir a la regió pràcticame­nt sense controls duaners. Una cosa que la UE percep com un risc que entrin productes no autoritzat­s de països tercers al seu mercat.

La Comissió Europea va reaccionar manifestan­t-se oberta a solucions creatives, però amb l’avís que no es renegociar­à l’acord. “Continuare­m dialogant amb el Regne Unit, també sobre els suggerimen­ts que s’han fet avui”, va manifestar en un comunicat el vicepresid­ent Maros Sefcovic. El seu plantejame­nt el va resumir així: “Estem disposats a continuar buscant solucions creatives, en el marc del protocol, en interès de totes les comunitats d’Irlanda del Nord. Tot i això, no acceptarem una renegociac­ió del protocol”.c

“No podem seguir com fins ara”, diu el ministre Frost, que esmenta l’opció d’abandonar el protocol

 ?? JASON CAIRNDUFF / REUTERS ?? Manifestan­ts unionistes protesten a Belfast contra el protocol nord-irlandès del Brexit
JASON CAIRNDUFF / REUTERS Manifestan­ts unionistes protesten a Belfast contra el protocol nord-irlandès del Brexit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain