La Vanguardia (Català-1ª edició)

París investiga si Rabat va piratejar els mòbils de Macron i els seus ministres

El possible espionatge lligat al cas Pegasus mostra la imprudènci­a del president

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

França investigar­à a fons si el mòbil d’Emmanuel Macon va ser piratejat pels serveis d’espionatge marroquins mitjançant el software israelià Pegasus. Aquest cas, que pot causar tensions entre París i Rabat, torna a mostrar que el president francès, en el seu afany per la comunicaci­ó immediata, no és gaire curós a l’hora de respectar les estrictes normes de seguretat inherents al més alt càrrec de la República.

La revelació sobre el possible pirateig, feta pública per Forbidden Stories, un consorci de mitjans internacio­nals al qual pertany el diari Le Monde, es va prendre seriosamen­t.

El Govern francès va anunciar que hi haurà conseqüènc­ies si es confirmen els fets. L’únic que se sap és que un número utilitzat per Macron –entre els diversos que té– figura en la llista de 50.000 selecciona­ts per a un eventual control il·legal de trucades, missatges de text i comunicaci­ons per WhatsApp i Telegram. També eren a la llista els mòbils de l’expremier Édouard Philippe i de 14 membres del Govern.

L’actual primer ministre, Jean Castex, va anunciar que es revisarà la sospita i que es prendran mesures –se suposa que contra Rabat–, si bé va provar de desdramati­tzar l’afer perquè el Marroc és un aliat al Magrib.

Sense negar expressame­nt la seva responsabi­litat, el Govern marroquí va denunciar “una campanya mediàtica mentidera, massiva i malintenci­onada” contra el seu país. Va qualificar de “relats surrealist­es” les informacio­ns de Forbidden Stories.

No és la primera vegada que surten a la llum escoltes a presidents francesos. Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande eren espiats per les agències d’intel·ligència dels EUA, com van mostrar els documents de WikiLeaks. El mateix Macron

va veure com es van filtrar milers de correus electrònic­s durant la seva campanya presidenci­al. Ja president, hi va haver un problema perquè a un periodista li van robar el mòbil i en els contactes hi figurava un número de Macron. La premsa francesa destacava ahir la imprudènci­a del president en les seves trucades.

Se sap que el cap de l’Elisi, de 43 anys, pertanyent a una generació que ja va viure la irrupció dels mòbils i d’internet en la seva adolescènc­ia, és un gran aficionat als smartphone­s. Li agrada, a més, trucar als ministres i a escollits periodiste­s a qualsevol hora. En teoria hauria d’utilitzar uns aparells especials, els Teorem, especialme­nt dissenyats per evitar el pirateig. A la pràctica, però, només hi recorre en comunicaci­ons molt sensibles, de caràcter militar o en converses amb altres caps d’Estat. Macron i els seus ministres prefereixe­n els telèfons mòbils convencion­als perquè els permeten utilitzar WhatsApp, Telegram i d’altres plataforme­s

El Marroc parla de “relats surrealist­es” i d’“una campanya massiva de mentides” contra el seu país

per comunicar-se amb rapidesa. Els telèfons segurs i encriptats els resulten massa incòmodes.

Fins ara Macron i el seu entorn estaven convençuts que ningú no s’atreviria a infectar els seus telèfons mòbils, malgrat que van ser advertits. Van pecar d’un excés de confiança.

Ha sorprès que al darrere d’aquest intent d’espionatge hi hagi el Marroc, segurament interessat en la relació entre França i Algèria, el gran rival regional de Rabat. El cas Pegasus mostra que l’espionatge més sofisticat ja no és patrimoni de les superpotèn­cies, que la tecnologia assequible l’ha democratit­zat.c

les precaucion­s. Fins a la zona s’hi han desplaçat almenys 3.000 soldats i 1.800 rescatador­s d’altres províncies, que s’uniran a milers ja desplegats.

Les pluges han causat desbordame­nts de diversa gravetat en 46 rius de 14 províncies, sosté el Govern, i ara el que més preocupa és la situació de desenes d’embassamen­ts. A Luoyang, una localitat de 7 milions d’habitants, s’ha descobert una esquerda de 20 metres al seu mur de contenció que amenaça d’ensorrar-se “en qualsevol moment”. Tampoc no pinta millor l’esquerda a la presa de Guojiazui, que assorteix els habitants de la capital i pateix “un alt risc” que ha propiciat l’evacuació de les zones limítrofes. Els pronòstics assenyalen que les pluges

Perill de ruptura de les preses en desenes d’embassamen­ts pel desbordame­nt de 46 rius de 14 províncies

En 24 hores va caure cinc vegades més aigua que a les recents inundacion­s d’Alemanya

continuara­n castigant la regió els propers dies.

Les riuades i altres fenòmens meteorològ­ics extrems són un problema recurrent a la Xina, on aquest any ja s’han registrat fortes inundacion­s a la província central de Sichuan o a Hotan, l’antiga ciutat oasi al desert de Taklamakan.

Organitzac­ions com Greenpeace van apuntar ahir com a possibles causes el ràpid procés d’industrial­ització i urbanitzac­ió xinès, que s’afegeixen al canvi climàtic. “A causa de l’alta concentrac­ió d’habitants, les infraestru­ctures i l’activitat econòmica, l’exposició als perills climàtics és més gran a les zones urbanes. Les ciutats són un important factor de les emissions de gas hivernacle, que suposen el total del 70% de totes les emissions”, va afirmar Liu Junyan, membre de l’organitzac­ió ecologista.c

 ?? JOHN THYS / AP ?? Macron és un gran usuari del mòbil i de WhatsApp i Telegram
JOHN THYS / AP Macron és un gran usuari del mòbil i de WhatsApp i Telegram

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain